Fiindca momentul in care uzina Ford va incepe sa fabrice cu adevarat masini la Craiova, interesul investitorilor a inceput sa creasca, iar in acest moment autoritatile locale din judetul Dolj sunt in discutii cu patru companii care vor sa deschida uzine in parcul industrial din Craiova.
„Din ceea ce stiu eu, anul acesta trebuie sa iasa o masina noua (la uzina Ford din Craiova – n.r.). Este clar, industria incepe sa se redreseze. (…) Din informatiile pe care le avem noi, vor fi cel putin patru firme care ar vrea sa vina in parcul nostru industrial, in care punem 8 hectare de teren la dispozitie”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, intr-o discutie restransa cu presa, dupa evenimentul de inaugurare a lucrarilor la uzina IAC din Bals.
Fiind vorba de proiecte greenfield (de la zero), calculele 0-100.ro arata ca cele patru investitii vor avea o valoare totala cuprinsa intre 150 si 200 milioane euro.
In cadrul uzinei Ford din Craiova sunt deja stabiliti noua furnizori, iar IAC, amplasat insa la 30 de kilometri distanta, este al zecelea producator de componente atras de Ford care se stabileste in Oltenia.
Parcul industrial de care vorbeste Prioteasa se afla langa fabrica de avioane din Craiova, amenajat pe un teren de 82.000 metri patrati, primit la un schimb cu Ministerul Administratiei si Internelor (AMI). Pentru acest teren, autoritatile din Dolj au dat MAI o suprafata din Aeroportul Craiova pentru a crea o unitate speciala de elicoptere SMURD.
„Terenul a trecut in proprietatea noastra saptamana trecuta”, a explicat Prioteasa, precizand ca autoritatile locale vor duce la usa noilor fabrici toate utilitatile (apa, gaze) si ca sunt dispuse chiar sa ofere teren suplimentar eventualilor investitori.
In cele patru noi uzine ar urma sa lucreze circa 800 de oameni.
Ford va incepe sa produca primul automobil la Craiova in septembrie, cu un an intarziere fata de planurile initiale. Masina va ajunge pe piata imediat dupa, tot in acest an. Despre noul model presa a scris ca se va numi B-Max, insa oficialii Ford nu au confirmat numele masinii. Salonul Auto de la Geneva (1-13 martie) va elucida aceasta enigma.
„Vom produce 150.000 de unitati pe an din acest model si va fi de clasa mica”, a spus executivul Ford, John Fleming, in vara anului trecut.
In 2012 vor inra in productie, la Craiova, un inlocuitor pentru vehiculul comercial usor Transit Connect, precum si un motor pe benzina cu trei cilindri, turbo, cu injectie directa, din familia de propulsoare EcoBoost.
Planurile companiei americane s-au amanat cu un an, astfel ca uzina Ford de la Craiova va ajunge la o capacitate de productie instalata de 300.000 de unitati in 2013, nu in 2012. Respectand acelasi plan, intarziat cu un an, in 2013 la Craiova va exista o capacitate de productie instalata pentru 250.000 de motoare pe an.
In primul trimestru din 2010 Ford a inceput productia de utilitare Transit Connect la Craiova, fiind finalizate sectiile vopsitorie si caroserie. Din 8 septembrie 2009 si pana in primele luni din 2010 uzina din Banie a asamblat masini (deci nu a produs – n.r.) din pachete de piese (CKD) importate din Turcia.
Ford a achizitionat in septembrie 2007 un pachet reprezentand 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro.