Acasa Curiozitati Un nevazator a condus neasistat pe drumuri publice, gratie tehnologiei

Un nevazator a condus neasistat pe drumuri publice, gratie tehnologiei

de Adrian Mitrea
Mark Anthony Riccobono la volanul Ford Escape (sursa - autoblog.com)
Mark Anthony Riccobono la volanul Ford Escape (sursa - autoblog.com)

Un nevazator a condus in premiera un vehicul pe strada fara sa fie ajutat de o alta persoana, a anuntat Federatia Nationala a Nevazatorilor (NFB), cea mai mare si mai veche organizatie de persoane fara vedere din SUA.

Mark Anthony Riccobono, un director executiv orb care conduce programele de tehnologie, cercetare si educatie ale Organizatiei, a fost la volanul unui Ford Escape hibrid echipat cu tehnologie pentru nevazatori si a condus circa 2,5 km pe o sectiune a autostrazii internationale de mare viteza Daytona.

Riccobono a efectuat schimbari de directie si a ocolit obstacole, unele fixe si altele aruncate dintr-o camioneta aflata in fata sa. Ulterior, Riccobono a depasit furgoneta fara proleme.

Modelul Ford Escape a fost echipat cu tehnologie laser pentru a transmite informatii la un computer din interiorul vehiculului, permitandu-i sa creeze si sa actualizeze in mod constant o harta tridimensionala a mediului rutier.

Prin niste manusi cu vibratii, computerul transmite soferului nevazator semnale pentru a-i indica directia in care trebuie sa vireze. O banda vibratoare pusa pe scaun, sub fund, ii transmite soferului orb cand sa accelereze, sa incetineasca, sau sa se opreasca.

Initiativa a fost parte a NFB Blind Driver Challenge, un proiect de cercetare al Federatiei Nationale a Nevazatorilor de la Institutul Jernigan care are scopul de a stimula dezvoltarea de tehnologii care permit nevazatorilor sa conduca masini singuri.

Federatia Nationala a Nevazatorilor din Statele Unite functioneaza din 2004 si are peste 50.000 de membri. NFB este prima organizatie de orbi din SUA condusa de persoane fara vedere.

Lasa un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notifica-ma despre