Acasa Carburanti Rompetrol si Petrom ieftinesc carburantii cu 3 bani, respectiv 4 bani pe litru

Rompetrol si Petrom ieftinesc carburantii cu 3 bani, respectiv 4 bani pe litru

de Adrian Mitrea

Alimentare cu carburant (sursa - 0-100.ro)

Rompetrol a anuntat ca ieftineste carburantii cu 3 bani pe litru (0,03 lei) ca urmare a eliminarii taxei de 1 cent USD/litru. Petrom, la randul sau, ieftineste carburantii cu 0,04 lei/litru.

Ieftinirea in cazul Rompetrol se explica prin eliminarea unei taxe. Ministerul Economiei a transmis vineri (21 ianuarie) rafinariei Petromidia o informare in care arata ca datoria fostei Companii Romane de Petrol a fost stinsa si ca platile catre Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie sa se regaseasca, din acea zi, in pretul carburantilor.

Astfel, litrul de benzina Efix 95 va costa de marti, 25 ianuarie, 5,01 lei/litru, iar benzina Alto 101 va fi 5,69 lei/litru. Motorina Efix Diesel va costa 4,98 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 va fi 5,32 lei/litru. Ultima modificare operata de companie a avut loc pe 5 ianuarie, cand Rompetrol scumpea benzina Alto 101 cu 2 bani/litru.

Pe de alta parte, Petrom spune ca evolutia preturilor sale se bazeaza pe cotatiile internationale la carburanti si pe concurenta din piata, alaturi de influente ale politicii fiscala si ale cursului de schimb. Prin urmare, carburantii de la Petrom sunt de marti, 25 ianuarie, mai ieftini cu 0,04 lei/litru.

De la inceputul anului si pana in prezent au avut loc actiuni de protest in benzinarii din cateva orase din tara, ca urmare a scumpirii carburantilor de la 1 ianuarie 2011. Soferii au blocat unele statii prin alimentare cu foarte putin carburant, prin spalarea geamurilor si prin verificarea presiunii in pneuri, astfel incat timpul petrecut la pompe sa fie cat mai mare posibil. Astfel, activitatea benzinariilor vizate aproape a paralizat.

Lasa un comentariu