Acasa Piata Auto Importurile de masini second hand, ingenunchiate in 2011

Importurile de masini second hand, ingenunchiate in 2011

de Adrian Mitrea

(sursa - 0-100.ro)

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) se gandeste la noi masuri pentru a stimula piata de masini noi si de a descuraja importurile de second hand, pentru a ajunge la paritate, intrucat Asociatia considera ca nu e normal ca intr-o tara cu doi producatori auto sa se vanda mai multe masini rulate provenite din import decat automobile noi.

„Eventual, in partea a doua a anului, vom analiza rezultatele acestor niveluri de taxare si vom propune masuri in consecinta. Acest nivel de taxa pe poluare introdus (in 2011 – n.r.) ne va permite sa calculam impactul asupra vanzarilor de masini noi, corelat cu vanzarile de masini second-hand. Nu mi se pare normal ca pe piata romaneasca (…), unde sunt doi producatori (Dacia si Ford – n.r.), importurile de masini de ocazie din ultimii trei ani sa fie de 2,5 ori mai mari decat vanzarile de masini noi”, a declarat vicepresedintele APIA Gabriel Sicoe, intr-o conferinta de presa.

Asociatia vrea ca, in timp, vanzarile anuale de masini noi sa fie mai mari decat importurile de automobile la mana a doua din strainatate, insa pana atunci se urmareste egalizarea volumelor.

„Speram ca nevoia de mobilitate sa fie acoperita mai mult din masini noi”, a declarat vicepresedintele APIA Brent Valmar, care este in acelasi timp si directorul general al celui mai mare importator auto de pe plan local, Porsche Romania.

Vicepresedintele Dacia Constantin Stroe este de parere ca importurile de second hand vor scadea cu 30% in acest an, fata de 2010, de la circa 214.000 unitati la aproximativ 150.000 masini.

„Ma bazez pe cresterea civilizatiei cumparatorului roman, chiar daca e din categoria celor cu putine clase de scoala”, a spus Stroe. El a precizat ca un rol important il va juca nivelul ridicat de taxare pentru second hand si costurile cu piesele de schimb.

De asemenea, datele din ultimii ani arata ca importurile de masini second hand s-au stabilizat in jurul valorii de 214.000 unitati. Cel mai mare numar de masini la mana a doua din import a fost inregistrat in 2008 (300.000 unitati). In 2009 au intrat in tara aproape 213.000 de masini uzate din import. Totusi, pentru 2011 oficialii APIA asteapta un nivel mai scazut, de 150.000 unitati.

O analiza 0-100.ro confirma tendinta pe care o doreste APIA si arata ca taxa auto si criza i-a invatat pe romani sa-si cumpere masini second hand din tara.

Lasa un comentariu