Acasa Dacia VIDEO, FOTO: Cum se vede din culise o victorie franco-romaneasca in Trofeul Andros

VIDEO, FOTO: Cum se vede din culise o victorie franco-romaneasca in Trofeul Andros

de Adrian Mitrea

Dacia Duster Trofeul Andros (sursa - 0-100.ro)

Cele mai cunoscute statiuni montane din Alpii Francezi se umplu in fiecare iarna de mii de cai putere si miros de benzina. Inca de anul trecut, un duo franco-romanesc face furori: Alain Prost si Dacia Duster. 0-100.ro a fost la Alpe d’Huez, in Franta, sa-ti arate cum se vede din culise singura competitie auto in care marca nationala Dacia este implicata oficial.

La 1.900 de metri altitudine e soare cu dinti. Ziua sunt, in cel mai bun caz, -4 grade Celsius, iar noaptea -15.

E 17 decembrie 2010, adica prima zi de calificari si curse pe circuitul de la Alpe d’Huez. E o pista de gheata cu parapeti de protectie din… zapada – ingrediente perfecte pentru un spectacol ciudat despre care cred ca e unic in Europa si in lume. Vara aici e o pista de karting.

click aici pentru galeria foto

Nu au venit prea multi spectatori. In prima zi poate erau 100, iar in a doua (18 decembrie), cand a avut loc si finala etapei, s-au strans cam 1.000. Competitia nu e chiar atat de populara in Franta incat sa adune mii de oameni la -15 grade Celsius. Cei mai multi prefera sa urmareasca totul din confortul propriei case, pe MotorsTV. Cu ani in urma si EUROSPORT transmitea Trofeul Andros, competitie supranumita si Formula 1 pe gheata. Aceasta porecla nu i se trage de la viteze naucitoare si nici de la performantele de orice fel, ci de la faptul ca toti marii fosti piloti de Formula 1 ai Frantei concureaza aici: Alain Prost, Jacques Villeneuve, Olivier Panis.

La intrarea in zona boxelor e o Dacia Duster albastra colantata in asa fel incat sa fie o replica a masinii pe care concureaza Alain Prost. Desi in Trofeul Andros participa si masini de la Skoda, BMW, Fiat, Toyota si Renault, doar de la Dacia am sesizat o replica. Nu e mare lucru, dar cu siguranta e truc de impact pentru francezi, care indragesc Duster din ce in ce mai tare.

Echipa de mecanici de la boxe e restransa. N-am vazut niciodata mai mult de 2-3 oameni langa masina lui Prost. De la televizor stiam ca marile competii auto ca Formula 1 si altele presupun multa agitatatie, forfota. Nu e e chiar asa. Fiecare stie ce are de facut, nu se grabeste, discuta, gandeste. De fapt asta inseamna performanta. De fapt asa arata o competitie a veteranilor.

E un om atat de simplu, dupa vorba, dupa port

Alain Prost (sursa - 0-100.ro)Alain Prost e o icoana in Franta. E un sportiv ce s-a remarcat prin decenta, gandire limpede si nu in ultimul rand a fost campion mondial in Formula 1 de patru ori. Are mai putin de 1,7 metri inaltime, trupul mic, nasul coroiat, proeminent, si niste ochi verzi limpezi, de copil. L-am mai vazut si la Bucuresti, la lansarea lui Duster, insa nu era in largul lui in costum si la camasa. In combinezonul de curse l-am vazut personal pentru prima oara la televizor si asa mi-l imaginez mereu. Cred ca nici lui Prost insusi nu-i plac alte haine in afara celor de concurs. Sunt curios ce pijamale are…

La Alpe d’Huez l-am zarit pentru prima oara iesind din motor home si ducandu-se spre padoc. Merge sigur pe el, cu niste bocanci maro in picioare ce par cu cinci numere mai mari. E simpatic. Intr-un interviu acordat noua, grupului de jurnalisti romani veniti la Alpe d’Huez, am ascultat parca mai mult tonul unui om-monument decat ceea ce spunea efectiv. Vorbea incet, sigur pe el, modest, dar sigur de victorie.

Alain Prost si Dacia Duster, invingatori

Victorie pe care a si obtinut-o in ziua a II-a de concurs, pe 18 decembrie. Pe 17 s-a clasat pe locul al treilea. Dupa cele trei etape / sase curse disputate in Trofeul Andros in acest sezon (2010-2011), Alain Prost si Dacia Duster conduc clasamentul general, cu 451 de puncte, avand un avans de 18 puncte fata de cel de-al doilea clasat (Jean-Philippe Dayraut, pe BMW Seria 1).

In fata ochilor ti se desfasoara un spectacol inedit. Un pilot de care a auzit tot mapamondul infrange marci auto cel putin la fel de cunoscute cu o masina ce poarta sigla unui producator aproape necunoscute in afara Romaniei in urma cu cinci ani.

Francezi, romani si rusi invitati de Dacia in motor home aplauda discret victoria lui Alain Prost. Era cumva previzibil, ca in Formula 1. Adica batalia se duce pentru plecarea din pole position, cine pleaca primul are sanse mari sa si castige cursa, iar restul se lupta in spate si fac accidente spectaculoase, spre deliciul publicului inghetat.

O competitie ciudata

Alerg de nebun sa prind niste cadre cu Alain Prost in actiune pe circuit, dar Trofeul Andros e atat de ciudat incat ajung sa-i inteleg pe cei care prefera varianta televizata. In calificari, doua masini dau cateva ture pentru a stabili ordinea de plecare si nici cursa propriu-zisa nu dureaza mai mult de 10 minute. E un spectacol superb, dar foarte fragmentat. La televizor pare mai dinamic, mai „plin”, pentru ca mereu camerele video transmit din punctul fierbinte al cursei.

Masinile participante sunt aproape identice tehnic vorbind, iar diferenta o fac setarile masinilor si indemanarea pilotilor. Toate au motoare de 350 Cai Putere si masinile cantaresc 950 de kilograme. Desi circuitul are cam 800 de metri, multe curbe si e acoperit cu gheata, bolizii pot atinge viteze de pana la 110-140 km/h.

De retinut ca Dacia Duster si celelate masini din Trofeul Andros nu au in comun cu versiunile lor de serie altceva decat numele si cateva repere (stergatoare de parbriz, manere de deschidere a usilor si alte maruntisuri).

Cel mai puternic Duster

Dacia Duster la boxe (sursa - 0-100.ro)Sezonul 2010-2011 este al doilea consecutiv in care cvadruplul campion mondial in Formula 1 Alain Prost concureaza pe Dacia Duster. Sezonul trecut a fost castigat de Jean-Philippe Dayraut, care concura pe Skoda Fabia la acea vreme, iar Alain Prost si Duster s-au clasat pe locul al doilea. La sfarsitul sezonului trecut, podiumul a fost incheiat de Olivier Panis (tot cu o Skoda Fabia).

In editia 2010-2011 a Trofeului Andros Prost concureaza pe aceeasi masina ca in sezonul precedent, cu mici imbunatiri.

Sub caroseria din fibra de sticla a Dacia Duster din Trofeul Andros se afla un sasiu tubular si un motor V6 de 3 litri si 24 de supape al aliantei Renault-Nissan. Motorul a fost special pregatit pentru a oferi performante maxime in ciuda testelor dure la care va fi supus. Avand o putere maxima de 350 Cai Putere (CP), motorul ofera un cuplu maxim de 360 Nm. Cutia de viteze este secventiala, cu 6 trepte, si permite schimbarea precisa si rapida a treptelor, chiar si in timpul virajelor pe gheata. Amplasarea motorului in partea posterioara a masinii are drept scop repartizarea optima a masei regulamentare de 950 kg.

Vehiculul de competitie Dacia Duster este echipat cu suspensii cu doua brate triunghiulare si amortizoare cu cursa lunga, care ii permit sa abordeze terenurile dificile.

Vehiculul este echipat cu diferential central si posterior cu alunecare limitata, indispensabile pentru conducerea in conditii extreme. Aceste dispozitive, care se regasesc si pe alte modele de competitie sau de serie concepute de Renault Sport Technologies, mentine eficienta vehiculului indiferent de gradul de aderenta la sol, de stilul de pilotaj sau de tipul de curba abordat. In plus, vehiculul de competitie Dacia Duster este echipat cu un sistem cu patru roti directoare, pentru un control cat mai bun al traiectoriei. Acest sistem este mecanic, actionat printr-un mecanism conectat la directia fata, care poate fi ajustat rapid in functie de configuratia circuitului.

Alain Prost la Alpe d'Huez (sursa - 0-100.ro)

Lasa un comentariu