Romanii apreciaza masinile Opel pentru raportul calitate-pret. Aceasta marca s-a regasit in ultimii ani in top cinci al celor mai vandute masini noi din Romania, iar importurile de second-hand plaseaza Opel pe locul al doilea in preferintele clientilor din tara. 0-100.ro a fost sa vada cum se fabrica o masina nemteasca, iar in clipul de mai jos poti vedea si tu.
Russelsheim este cel mai important centru de productie, logistica si inginerie al Opel, desi fabrica propriu-zisa nu e cea mai mare. Pe platforma de la Russelsheim lucreaza peste 23.000 de oameni, dintre care 3.300 in uzina de productie, cea pe care am vizitat-o.
La Russelsheim sunt produse in prezent trei versiuni de caroserie ale modelului Insignia: sedan, break si hatchback. Tot aici sunt fabricate si derivate din Opel Insignia, adica Vauxhall Insignia, pentru piata britanica, si Buick Regal, pentru SUA.
Te-ai intrebat vreodata ce difera intre un Opel, un Vauxhall si un Buick? Ei bine, intre primele doua e vorba de alte sigle si de amplasarea volanului pe partea stanga, respectiv dreapta. Buick Regal are si alta grila, siglele specifice, dar si suspensii mai moi si intarituri in spatele barelor de protectie fata si spate pentru ca testele NHTSA din SUA pun mai mult accent pe impactul din spate si cel frontal decat Euro NCAP din Europa, potrivit celor de la Opel. Totusi, americanii nu sunt prea interesati de impactul lateral, din acest punct de vedere testele europene fiind superioare.
In uzina exista 850 de roboti, dintre care 550 sudeaza si restul de 300 manipuleaza. Pe langa acestia, fabrica mai are 3.300 de angajati, in doua schimburi.
Pentru un neinitiat, cea mai curioasa parte din uzina este reglajul portierelor si al capotei portbagajului, care se face utilizand forta bruta, rangi si ciocane, insa cam asa se procedeaza in orice fabrica mare.
2 comentarii
0:49
''Partile cele mai incipiente''
Parca nu suna romaneste…Cuvantul ''incipient'' are grad de comparare?Sau e vorba de repetitie…Cred ca totusi e o greseala de limba romana.