Acasa Ford Ford prezinta in martie 2011 un concept al monovolumului B-Max, ce va fi produs la Craiova

Ford prezinta in martie 2011 un concept al monovolumului B-Max, ce va fi produs la Craiova

de Adrian Mitrea

Ford Iosis-Max Concept (sursa - fordinsidenews.com)

Constructorul auto american Ford va prezenta in martie 2011, la Salonul Auto de la Geneva, un concept al monovolumului de clasa mica B-Max, masina care va intra in productia de serie la sfarsitul anului 2011 la uzina Ford din Craiova, scrie Automotive News, citand surse din industrie.

Publicatia noteaza ca masina va debuta pe piata in 2012, ca urmas al lui Fusion (lansat in 2002), urmand sa concureze cu masini precum Opel Meriva si Citroen C3 Picasso. Vanzarile lui Fusion au scazut dramatic in ultimii ani, de la un maxim de peste 82.000 unitati in 2007 la aproximativ 30.000 exemplare in 2010.

La fel ca fratele mai mare Grand C-Max, B-Max va dispune de usi laterale culisante in spate, iar platforma ar putea fi cea a Ford Fiesta.

Interesant este ca Ford a prezentat o masina cu aceste semnalmente in la Salonul Auto de la Geneva din martie 2009: conceptul Iosis-Max (foto), despre care presa scria la acea vreme ca va deveni B-Max cand va intra in productia de serie. De aceea pare putin ciudata initiativa de a prezenta un nou concept pentru acelasi model de serie.

Ford a achizitionat in septembrie 2007 un pachet reprezentand 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro.

Ford va incepe sa produca primul automobil la Craiova in septembrie 2011, cu un an intarziere fata de planurile initiale, iar masina va ajunge pe piata imediat dupa, in acelasi an. In prezent uzina asambleaza un singur autovehicul, utilitara Ford Transit Connect.

In 2012 vor intra in productie, la Craiova, un inlocuitor pentru vehiculul comercial usor Transit Connect, precum si un motor pe benzina cu trei cilindri, turbo, cu injectie directa, din familia de propulsoare EcoBoost.

Fiindca planurile companiei americane s-au amanat cu un an, uzina Ford de la Craiova va ajunge la o capacitate de productie instalata de 300.000 de vehicule in 2013, nu in 2012. Respectand acelasi plan, intarziat cu un an, in 2013 la Craiova va exista o capacitate de productie instalata pentru 250.000 de motoare pe an.

In primul trimestru din acest an Ford a inceput productia de utilitare Transit Connect la Craiova, fiind finalizate sectiile vopsitorie si caroserie. Din 8 septembrie 2009 (cand a iesit pe poarta uzinei din Craiova primul Ford fabricat acolo) si pana in primele luni din acest an, uzina din Banie a asamblat masini (deci nu a produs – n.r.) din pachete de piese (CKD) importate din Turcia.

Lasa un comentariu