Acasa Tehnologie Xtrac a creat o cutie de viteze revolutionara, inspirata din sporturile cu motor

Xtrac a creat o cutie de viteze revolutionara, inspirata din sporturile cu motor

de Costea Arsene
Xtrac IGS (sursa - Xtrac)
Xtrac IGS (sursa - Xtrac)

Producatorul britanic de transmisii Xtrac a dezvoltat o cutie de viteze revolutionara, denumita Sistem Instant de Schimbare a Treptelor de Viteza (Instantaneous Gearchange System – IGS), inspirata din competitiile motorizate, ce va putea fi folosita pentru masini electrice si nu numai.

In prezent se desfasoara teste cu o transmisie IGS cu doua trepte, pentru vehicule electrice, care teoretic poata asigura o functionare mai eficienta a automobilului.

Datorita tehnologiei folosite, inspirata din lumea motorsportului, aceasta cutie de viteze este mai usoara si nu implica existenta atat de multor piese, fiind mai simpla decat o transmisie cu dublu ambreiaj (DSG, EDC).

O cutie de viteze obisnuita are dezavantajul ca intrerupe transmiterea cuplului generat de motor catre roti, pentru a putea schimba treptele, reducand performanta masinii. In prezent, cel mai eficient mod de a transmite cuplul cat mai bine catre roti este utilizarea unei cutii de viteze cu dublu ambreiaj.

Prin Sistemul Instant de Schimbare a Treptelor de Viteza (IGS) se asigura o trecere continua dintr-o treapta de viteza in alta, ceea ce se traduce prin rezultate mai bune pe sosea.

Aplicarea acestei tehnologii pe motociclete, masini, camioane si autobuze ar duce la economii de combustibil si, automat, la reducerea emisiilor poluante.

Infiintata acum 26 de ani, compania britanica Xtrac, cu operatiuni si in Statele Unite (Carolina de Nord si Indianapolis) are ca obiect de activitate conceperea si producerea de cutii de viteze, diferentiale si componente pentru transmisii, care sunt folosite inclusiv in competitii motorizate precum Formula 1, IndyCar, GRAND-AM, dar si in cursele de 24 de ore de la Le Mans (Franta) si Daytona (SUA).

Lasa un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notifica-ma despre