Acasa Curiozitati Soferii din SUA se opun sensurilor giratorii pentru ca nu le pricep logica si utilitatea

Soferii din SUA se opun sensurilor giratorii pentru ca nu le pricep logica si utilitatea

de Costea Arsene

Sens Giratoriu (sursa - autoblog.com)

Soferii din Statele Unite ale Americii (SUA) intalnesc din ce in ce mai des sensuri giratorii de tipul celor din Europa, care ar trebui sa fluidizeze traficul si sa creasca siguranta rutiera, insa cei de la volan se opun ideii pentru ca nu o pricep sau nu o vad utila.

„Exista un fenomen pe care l-as cataloga drept opozitie irationala. (…) Oamenii nu inteleg. Acestia pur si simplu nu inteleg logica unui sens giratoriu”, crede profesorul de inginerie civila din cadrul Kansas State University si presedinte al proiectului national special infiintat pentru realizarea unor astfel de intersectii, citat de New York Times.

Sensurile giratorii se extind rapid in America, ajungand la aproximativ 2.000, potrivit directorului unei firme de inginerie a transporturilor din SUA, Edward Myers.

Acest lucru nu inseamna insa ca ele sunt bine primite. Opozitia publica ar putea stopa impanzirea SUA cu astfel de sensuri giratorii.

Rodney Gernert, 39 de ani, nu a fost convins de succesul pe care il au sensurile giratorii intr-o tara ca Franta, care are mai mult de 30.000 de astfel de amenajari rutiere.

„Simplul fapt ca ceva functioneaza intr-o anumita cultura, nu inseamna ca va merge in alta cultura. (…) Transportul, rabdarea, oamenii, temperamentele lor, sunt diferite de la o tara la alta”, a afirmat Gernert.

Sensurile giratorii moderne sunt intersectii in care traficul curge in sensul opozabil acelor de ceas, iar cei care intra intr-o astfel de intersectie trebuie sa acorde prioritate celor care circula deja in interior.

Astfel de sensuri giratorii au aparut pentru prima data in Statele Unite la inceputul anilor ’90, potrivit inginerilor, care avertizeaza insa ca acest tip de intersectie nu seamana cu cercurile de trafic sau rotativele deja existente in aceasta tara. In cercurile de trafic, vitezele atinse sunt mai mari si, deseori, circulatia este dirijata de semafoare.

In schimb, avantajele sensurilor giratorii sunt diverse: traficul se poate desfasura in mod simultan pe mai multe directii, vitezele sunt mici, iar eventualele accidente ce ar putea surveni sunt de mica amploare, fiind totodata eliminata posibilitatea ciocnirii frontale sau din lateral. Emisiile poluante sunt si ele mai mici datorita faptului ca soferii nu mai pornesc toti de la semafor, si se face si o reducere a consumul de electricitate, nemaifiind nevoie de semafoare.

In urma cu trei ani, Institutul pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi din SUA (NHTSA) a publicat un studiu care arata ca dupa intervievarea a 1.802 de soferi din sase comunitati diferite, aproximativ 34% dintre ei erau de acord cu construirea unor astfel de sensuri giratorii. Imediat dupa montarea lor procentul a crescut la 57%, iar la un an distanta acesta ajunsese la 69%.

1 comentariu

Alex C 3 decembrie 2010 - 22:22

"Sensurile giratorii moderne sunt intersectii in care traficul curge in sensul opozabil acelor de ceas, iar cei care intra intr-o astfel de intersectie trebuie sa acorde prioritate celor care circula deja in interior."

O adaugire: in tarile in care se circula pe partea stanga a drumului traficul curge in sensul acelor de ceasornic (Putetu observa in aceasta imagine: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e… pentru mai multe detalii puteti consulta articolul de pw Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Roundabout de unde am selectat imaginea)

Reply

Lasa un comentariu