Acasa Industrie Valmet a cumparat divizia europeana de plafoane auto a Karmann

Valmet a cumparat divizia europeana de plafoane auto a Karmann

de Costea Arsene
Renault Megane CC 2010 (sursa - Renault)
Renault Megane CC 2010 (sursa - Renault)

Compania finlandeza Valmet, care produce modelele Porsche Boxster si Porsche Cayman, a finalizat procesul de achizitie a diviziei europene de plafoane auto retractabile a carosierului german Karmann, intrat in insolventa.

Nu au fost date publicitatii niciun fel de informatii financiare despre aceasta afacere, care a primit aprobarea autoritatilor germane responsabile de concurenta, a afirmat administratorul Karmann, intr-un comunicat de presa, citat de Automotive News Europe.

Valmet a obtinut astfel controlul asupra uzinei din Osnabrueck (Germania) si a afacerilor Karmann din Zary (Polonia).

Furnizorul canadian de componente auto Magna International a cumparat afacerile Karmann din Japonia, dupa ce autoritatile antitrust ale Uniunii Europene i-au interzis achizitionarea diviziei europene de plafoane retractabile a Karmann, pe motiv ca ar urma sa detina o cota de piata mult prea mare, evaluata la peste 60% in 2012.

Celalalt mare competitor al Magna International, furnizorul german Webasto, a preluat, la randu-i, controlul asupra operatiunilor Karmann din Statele Unite si o fabrica in Mexic.

Autoritatile s-au temut ca daca ar fi aprobat fuziunea dintre Magna si Karmann sau cumpararea operatiunilor din Europa ale Karmann de catre Webasto, care a achizitionat recent divizia falimentara de plafoane retractabile de la Edscha, ar fi generat o lipsa de concurenta in acest sector, ceea ce ar fi condus teoretic la o crestere a preturilor.

Valoarea afacerilor in domeniul plafoanelor auto retractabile in Europa se ridica, in 2009, la 600 de milioane euro.

Ca urmare a falimentului carosierului Karmann, solicitat pe 8 aprilie 2009, grupul auto german Volkswagen a cumparat terenul, aparatura si echipamentele pe care le detinea Karmann la uzina Osnabrueck, urmand ca productia unuia sau ambelor modele BlueSport si Golf Cabriolet sa inceapa in 2011 in aceasta fabrica.

Lasa un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notifica-ma despre