Acasa Curiozitati A fost inventata masina pe care o suni si vine singura la tine

A fost inventata masina pe care o suni si vine singura la tine

de Costea Arsene

Interior Land Rover Evoque (sursa - Land Rover)

Oamenii de stiinta germani de la Universitatea Libera din Berlin au dezvoltat o tehnologie prin care masinile pot fi chemate prin telefon in locul in care se afla apelantul. Sistemul a fost incorporat intr-un automobil experimental denumit „Made In Germany” (MIG).

Apelul telefonic poate fi efectuat de la un smartphone si este transmis catre MIG. Sistemul Global de Pozitionare (GPS) incorporat in ambele dispozitive (masina si telefon) calculeaza apoi cea mai scurta ruta pana la cel care a sunat, relateaza technology.canoe.ca.

Pagerii vor fi, de asemenea, informati si in legatura cu timpul in care respectiva masina va ajunge la ei. Cei care stau la baza acestei inventii spun ca noua tehnologie este utila atunci cand soferul vrea sa imparta costurile unei calatorii cu mai multe persoane care merg in aceeasi directie (car-sharing). Deci practic seamana cu un mijloc de transport in comun, cum ar fi taxi-ul.

Folosirea optima a acestei tehnologii poate duce la reducerea numarului de masini care circula in Berlin cu o cincime fata de cifrele din prezent, sustin cercetatorii.

„Cu ajutorul unui iPad, soferul poate avea acces la toata electronica disponibila intr-o masina. (…) Acest lucru deschide posibilitati cu totul noi in ceea ce priveste manevrarea vehiculului, mult peste ideea initiala de a folosi telefonul exclusiv pe post de telecomanda”, a afirmat un purtator de cuvant al Universitatii Libere din Berlin.

Daca soferul decide ca vrea sa conduca vehiculul prin intermediul unui iPad, atunci acesta poate opri tehnologia de la bordul autovehicului si sa preia el comanda.

Automobilul experimental MIG foloseste tehnologie pe baza de senzori pentru a crea o imagine tridimensionala a drumului, astfel incat computerul din masina sa poata detecta biciclistii, pietonii, marcajele rutiere si semnele de circulatie.

Aceeasi tehnologie face posibila respectarea culorii rosu a semaforului, acordarea de prioritate in functie de drumul pe care ruleaza vehiculul si oprirea lui in caz de evenimente neasteptate.

Lasa un comentariu