Acasa Industrie Johnson Controls va produce baterii pentru masini electrice in parteneriat cu Hitachi

Johnson Controls va produce baterii pentru masini electrice in parteneriat cu Hitachi

de Costea Arsene

Baterii Chevrolet Volt (sursa - GM)

Grupul american Johnson Controls, specializat in fabricarea de componente auto, cu afaceri si in Romania, se va alia cu producatorul japonez de electronice Hitachi pentru a dezvolta baterii litiu-ion destinate propulsarii vehiculelor electrice.

Cele doua companii au in vedere cooperarea si in alte domenii, in afara de cel auto, in care pot fi folosite tehnologiile de stocare a energiei, au anuntat acestea intr-un comunicat comun, citat de Automotive News Europe.

Hitachi, care va furniza constructorului auto american General Motors (GM) pachete de baterii litiu-ion, se afla in competie cu rivalii Sanyo Electric, GS Yuasa si Panasonic EV Energy pentru producerea de acumulatori destinati masinilor electrice.

Noul parteneriat ce va fi incheiat cu Johnson Controls, care este si cel mai mare producator de baterii pentru vehicule electrice, ar putea acorda Hitachi acces catre o baza de clienti mai diversificata.

Johnson Controls a primit, in 2009, de la statul american, fonduri de 299 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de tehnologii pentru vehicule electrice si baterii avansate.

Acumulatorii litiu-ion construiti de Hitachi au fost pana acum folositi pe camioane hibride asamblate de Isuzu si Mitsubishi. Hitachi va incepe productia de baterii pentru GM pana la sfarsitul anului 2010.

Hitachi detine in Japonia o fabrica la nord de capitala Tokio, cu o capacitate de productie anuala de 4,2 milioane de celule litiu-ion, echivalentul a 3.500 de pachete de baterii pe luna.

Presedintele diviziei de acumulatori Hitachi Yoshito Tsunoda a declarat in luna septembrie pentru Bloomberg News ca unitatea pe care o conduce va inregistra pierderi pentru cel putin trei ani pe fondul unei cereri din partea constructorilor auto mai mica previziunile, dar si din cauza costurilor ridicate generate de inceperea productiei de baterii.

Mai multi constructori auto japonezi au incheiat parteneriate cu fabricanti de produse electronice in incercarea de a-si internaliza productia unor astfel de baterii. Printre aceste companii se numara Nissan, Toyota, Honda si Mitsubishi, care au infiintat companii mixte (joint-ventures) cu NEC, Panasonic si GS Yuasa.

Johnson Controls este specializat in sisteme pentru scaunele auto, componente de interior si electronice si detine in Romania trei fabrici (la Pitesti, Mioveni si Ploiesti), fiind unul dintre cei mai importanti furnizori Dacia. Compania intentioneaza sa construiasca o a patra uzina in Romania, la Craiova, pentru a acoperi cererea din partea Ford.

Lasa un comentariu