Google testeaza in tragic sapte masini Toyota Prius care pot circula fara interventia soferului si anunta oficial implicarea puternica a companiei in cursa pentru sporirea sigurantei rutiere, scrie Financial Times.
Intre San Francisco si Los Angeles, masinile circula cu doi oameni la bord: unul la volan pentru a prelua controlul in caz ca se intampla ceva si altul in dreapta care monitorizeaza echipamentele.
Dezvoltarea de „inteligenta artificiala” demonstreaza capacitatile companiei in domeniul cercetarii si ambitiile acesteia, care depasesc domenuiul principal de activitate, Internetul, noteaza Financial Times.
Cele sapte masini experimentale sunt dezvoltate de companie in colaborare cu universitatile Stanford si Carnegie Mellon, precum si cu mai multi castigatori ai competitiei Darpa Grand Challenge – o cursa a automobilelor pilotate de roboti organizata de guvernul SUA incepand cu anul 2004.
Masinile pot circula prin traficul aglomerat cu ajutorul camerelor video, senzorilor, si serviciului Street View al Google.
„Larry Page si Sergey Brin au infiintat Google pentru ca au vrut sa ajute la rezolvarea problemelor majore folosind tehnologia. Si una dintre problemele mari la care lucram azi este siguranta si eficienta autovehiculelor. Obiectivul nostru este de a preveni accidentele in trafic, castigarea de timp liber si reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin schimbarea fundamentala a modului de utilizare a masinii”, scrie Google pe blogul oficial.
Google crede ca tehnologia utilizata pe cele sapte masini de teste ar putea injumatati numarul deceselor provocate de accidentele rutiere.
Compania a investit 2,8 miliarde dolari anul trecut in cercetare si dezvoltare, echivalentul a 12% din venituri. Google sponsorizeaza, de asemenea, un premiu de 30 milioane dolari pentru aselenizarea unui robot, care trebuie sa se miste si sa trimita imagini inapoi pe Pamant.