Volvo C30 DRIVe Electric a intrat in productie, experimental, si participa la un proiect ce presupune adoptarea unui stil de viata de familie ecologic, denumit „One Tonne Life”. Initiativa mai este sprijinita de alte doua companii suedeze, A-hus si Vattenfall.
Volvo C30 cu propulsie electrica va fi fabricat intr-un numar de 250 de unitati. Masina dispune de un pachet de baterii litiu-ion ce-i asigura o autonomie de pana la 150 de kilometri. Viteza maxima a masinii este de 130 km/h, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza in 10,5 secunde, a anuntat Volvo.
Proiectul are trei piloni:
- detinerea unui Volvo C30 DRIVe electric;
- convietuirea intr-o casa ecologica, care beneficiaza de o izolare termica superioara si de panouri solare care produc caldura si energia electrica necesara unei familii;
- utilizarea expertizei firmei Vattenfall in materie de tehnici de folosire a energiei in cel mai eficient mod posibil.
„Vom invata foarte mult din aceasta initiativa, lucru care va contribui la dezvoltarea continua a proiectelor noastre de masini electrice. Primim informatie pertinenta care ne ajuta sa ne dam seama ce trebuie sa furnizam clientilor, astfel incat acestia sa simta ca un automobil electric este atractiv si ieftin de intretinut”, a declarat responsabilul cu strategia de electrificare a Volvo Cars, Paul Gustavsson.
Modelul Volvo C30 DRIVe electric este alimentat de o baterie litiu-ion ce asigura masinii o autonomie de pana la 150 de kilometri.
Acumulatorul poate fi incarcat, de la zero, la o priza casnica, in aproximativ opt ore.
„In cadrul proiectului One Tonne Life, aceasta distanta este suficienta pentru nevoile de zi cu zi ale unei familii”, a adaugat Gustavsson.
In ceea ce priveste casa, aceasta ar trebui sa dispuna de un strat triplu de izolatie, de un acoperis negru, de un sistem de ventilatie care sa pastreze caldura, precum si de panouri solare care sa asigure incalzirea apei si celule solare indreptate inspre sud, care genereaza electricitatea necesara.
Aceasta casa ecologica ar trebui construita din lemn, ce va fi ulterior vopsit in culoarea alba.
O asemenea casa ecologica este construita momentan in Hasselby Villastad, din vestul capitalei Stockholm, urmand sa fie declansata o preselectie pentru stabilirea familiei care va locui in ea timp de sase luni.
Pe langa aceasta casa, vor fi ridicate altele doua similare in apropierea oraselor Goteborg si Stockholm, ce vor fi folosite atat ca spatii de prezentare, cat si de locuit.
Stockholm este Capitala Verde a Europei in anul 2010.