Acasa Saab Primul automobil electric Saab, denumit 9-3 ePower, vine in premiera mondiala la Paris

Primul automobil electric Saab, denumit 9-3 ePower, vine in premiera mondiala la Paris

de Adrian Mitrea
Saab 9-3 ePower (sursa - Saab)
Saab 9-3 ePower (sursa - Saab)

Primul automobil electric produs de marca suedeza Saab, denumit 9-3 ePower, va fi prezentat in premiera mondiala in octombrie, la Salonul Auto de la Paris, urmand ca anul viitor sa fie produse in total 70 de astfel de masini, pentru teste.

Masina este derivata din versiunea de caroserie break a modelului 9-3 si are un motor electric de 186 Cai Putere care permite automobilului sa ajunga la 100 km/h in 8,5 secunde.

Viteza maxima este de 150 km/h, iar capacitatea bateriei este de 35,5 kWh. Aceasta este conceputa sa functioneze optim chiar si la temperaturi de -30 de grade Celsius, cu 10 grade Celsius mai putin decat majoritatea bateriilor folosite de alti producatori auto.

Indicatoarele traditionale pentru turbo, rotatii pe minut si nivelul carburantului au fost inlocuite cu ceasuri care indica nivelul de incarcare al bateriei, autonomia si consumul instant de electricitate. Frana de mana a fost inlocuita cu una electrica, pentru a economisi spatiu.

Saab 9-3 ePower are servodirectie electro-hidraulica, iar instalatia de aer conditionat este alimentata de bateria motorului. O baterie separata, de 12 V, este folosita pentru instalatia electrica a masinii (faruri, instrumente de bord).

Automobilul este creat de Saab impreuna cu producatorul de baterii Boston Power, cu furnizorul de trenuri de rulare electrice Electroengine in Sweden, Innovatum (management de proiect) si Power Circle (organizatie de tranzactionare a energiei electrice din Suedia).

Cele 70 de exemplare ale Saab 9-3 ePower vor putea fi testate in Suedia, anul viitor si in 2012.

Conducerea Saab estimeaza ca pana in 2015 vor fi vandute anual 500.000 de automobile electrice pe piata, iar Saab isi doreste o pozitie cat mai importanta in segment.

Lasa un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notifica-ma despre