Constructorul auto japonez Toyota recheama in service 1,1 milioane de modele Corolla si Corolla Matrix, pentru probleme la unitatea electronica de control a motorului care duce la oprirea motorului in timpul mersului, dupa ce a primit plangeri de la peste 1.000 de soferi.
Respectivele modele au fost vandute pe piata din Statele Unite in perioada 2005-2008.
General Motors (GM) a anuntat, la randu-i, o campanie de recall pentru 200.000 de automobile Pontiac Vibe produse in colaborare cu Toyota.
Este posibila aparitia de crapaturi in punctele de sudura sau in cazul componentelor folosite pentru protejarea circuitelor impotriva puseelor de tensiune, acest lucru ducand, in unele cazuri, la oprirea motorului in timpul rularii automobilului, se arata intr-un comunicat al Toyota.
Acest ultim anunt ridica numarul masinilor Toyota rechemate in service, incepand cu luna noiembrie 2009, la 12,3 milioane unitati in toata lumea, majoritatea cu probleme de acceleratie necontrolata, a afirmat purtatorul de cuvant al producatrului japonez, Brian Lyons.
Furnizorul respectivelor module electronice este producatorul de componente auto Delphi, prezent si in Romania, a spus un purtator de cuvant al corporatiei americane.
Modelul Corolla, care s-a bucurat de o popularitate crescuta in randul clientilor, se confrunta in ultima perioada cu mai multe probleme tehnice. Una dintre ele face referire la defectarea sistemului de directie in cazul modelelor produse, in 2009 si 2010, in SUA.
Toyota a confirmat ca a luat act de producerea a trei accidente ce au ca motiv oprirea motorului in timpul mersului, numai unul dintre ele ducand la accidentarea minora a soferului.
Administratia Nationala pentru Siguranta Traficului pe Autostrada (NHTSA) din Statele Unite a confirmat sase astfel de cazuri.
Rechemarile Toyota din ultima perioada au vizat, in cele mai multe cazuri, potentiale probleme aparute la pedala de acceleratie si la sistemul de franare. In aprilie 2010, constructorul japonez a rechemat in service-urile din Europa 7.500 de modele Land Cruiser/Prado si SUV-urile Lexus GX 460 pentru modificari la sistemul de control al stabilitatii, cu scopul reducerii riscului de pierdere a controlului masinii in cazul curbelor luate la viteze mari.
Producatorul de componente auto Dephi, care furnizeaza pentru Toyota respectivele unitati electronice de control a motorului, este prezent in Romania prin doua entitati.
Prima, Delphi Packard Romania, opereaza doua fabrici de sisteme de cablaje, in localitatile Sannicolau Mare si Ineu.
Cea de-a doua entitate, Delphi Diesel Romania, produce, la Iasi, pompe diesel.