Acasa Saab Saab va incepe teste cu o flota de masini electrice inspirate de noul 9-3

Saab va incepe teste cu o flota de masini electrice inspirate de noul 9-3

de Costea Arsene

Conceptul Saab Aero X 2006 (sursa - Saab)

Saab vrea sa inceapa, in primul trimestru din 2011, teste cu o flota de „vehicule 100% electrice” inspirate de noua generatie a modelului 9-3, scrie insideline.com.

Anuntul a fost facut de directorii Saab cu ocazia lansarii pentru presa a noului Saab 9-5, ce este deja disponibil la vanzare in majoritatea pietelor.

Flota de masini electrice va putea fi intalnita in numeroase locatii, inclusiv la sediul companiei din Trollhattan, Suedia. Masinile 100% electrice Saab vor fi lansate in parteneriat cu producatorul de baterii litiu-ion Boston-Power din Massachusetts, dar si cu Electroengine, o companie suedeza care a produs un nou sistem electric de propulsie. Un alt partener al Saab este Autoritatea Suedeza pentru Energie.

„Principalul nostru scop este dezvoltarea de tehnologie cu ajutorul acestei flote electrice de teste, tehnologie pe care o vom asimila ulterior (…) Tinta pe termen scurt este reducerea consumului de combustibil. Poti electrifica diferite parti ale unei masini” (cum ar fi propulsia hibrida – n.r.), a declarat directorul general al Saab Automobile, Jan Ake Jonsson.

Intrebat daca primul automobil Saab electric va fi lansat in 2016, Jonsson a evitat un raspuns direct, preferand in schimb sa spuna: „Toata lumea este preocupata de aceasta intrebare (…) Nimeni nu are un raspuns (…) Ne va lua ceva timp (din cauza parametrilor, cum sunt n.r.) infrastructura si mentalitatea consumatorului”.

Printre preocuparile Saab se numara si producerea de masini care functioneaza cu combustibili alternativi, dar si montarea de motoare mai mici, cu turbocompresoare, pentru eficientizarea consumului si a performantelor.

Directorul general al Saab a confirmat lansarea unei versiuni restilizate a modelului 9-3 la sfarsitul anului 2010. Pe langa acest model urmeaza si SUV-ul 9-4X (august 2011) si, in iulie acelasi an, varianta break a noului Saab 9-5. In 2012 va fi prezentat o noua generatie pentru lumuzina compacta 9-3.

Potrivit declaratiilor anterioare ale directorului de comunicare al Saab, Eric Geers, acordate 0-100.ro, noua generatie a modelului 9-3 va fi mai mare, insa cotele masinii vor creste doar in latime.

„Legatura care ne lipseste din portofoliu este un Saab 9-2 de dimensiuni mai mici”, a declarat Jonsson. Despre aceasta masina presa internationala a scris ca ar putea fi lansata in parteneriat cu BMW.

Constructorul auto olandez Spyker, noul proprietar al Saab, a platit catre General Motors 400 milioane dolari pentru achizitia Saab, salvand astfel brandul suedez de la lichidare.

Saab si-a propus sa produca intre 120.000- si 125.000 de autovehicule pe an la nivel mondial, iar piata auto din SUA va continua sa fie cea mai importanta pentru constructorul suedez, contand pentru 20-25% din volumul total de vanzari.

Prin achizitia Saab de catre Spyker, ultimul va avea acces la o retea mai mare de comercializare a masinilor proprii, a spus presedintele Saab si directorul general executiv (CEO) al Spyker, Victor Muller.

„Spyker a ajuns la 1.100 de dealeri in toata lumea (…) Sunt mandru ca am putut vedea Saab renascand din cenusa”, a comentat Mulller.

comenteaza pe saab-romania

Lasa un comentariu