Cercetatorii din cadrul Centrului European de Cercetare al Ford din Aachen au elaborat un test care arata in ce masura ochiul uman percepe diferentele de culoare, totul din dorinta de elimina diferentele de resimtite de om cu privire la materiale de calitati diferite din interiorul automobilelor.
Cercetatorii Ford atrag atentia ca texturile diverse ale suprafetelor si materialelor au un impact diferit asupra culorilor si sporesc probabilitatea ca acestea sa fie percepute diferit, se arata intr-un comunicat al constructorului auto.
Situatii de acest gen sunt intalnite in majoritatea automobilelor zilelor noastre, care au, sa zicem, un bord cauciucat (moale la atingere), iar imediat in partea inferioara a acestuia (cum ar fi capacul torpedoului) intalnim un plastic dur la atingere, dar care imita aspectul materialului mai moale. In anumite conditii de lumina, diferentele de material pot fi sesizate cu ochiul liber.
Din acest motiv, testul de culoare ii va ajuta pe cercetatorii Ford sa decida, in cunostinta de cauza, asupra materialelor si culorilor ce vor fi folosite in componenta interioarelor masinilor.
Dispozitivul de testare este compus dintr-un monitor color de inalta rezolutie aflat intr-o incapere dotata cu lampi speciale ce reproduc lumina zilei.
Testul este impartit in mai multe etape, ecranul afisand in cadrul fiecarei faze doua suprafete colorate identic sau care au mici diferente de nuanta. Persoanele supuse testului vor trebui sa decida daca imaginile pe care le vad comporta diferente ale culorii sau nu.
Intr-o etapa ulterioara, acestia isi vor antrena vederea in incercarea de a recrea diferite culori cu ajutorul unui program computerizat. Omenii supusi acestei etape a testului vor incerca sa aproximeze colarea primei placi cu a doua. Aceasta procedura permite dezvoltarea unor standarde in felul de a percepe culorile, care pana acum erau stabilite doar prin perceptie subiectiva.
„Acest test multifunctional a fost adaptat culorilor de interior disponibile pe masinile noastre. Am creat testul ca o unealta universala ce furnizeaza rezultate prompte si poate fi adaptat nevoilor ce apar in permanenta”, a declarat un inginer de la Centrul European de Cercetare al Ford.
Obiectivul acestui test este de a investiga diferentele de culoare percepute de ochiul uman in incercarea de a stabili indicatori suplimentari in domeniul controlului calitatii.