Acasa Fiat Fiat pregateste o versiune electrica a modelului Doblo

Fiat pregateste o versiune electrica a modelului Doblo

de Costea Arsene

Noul Fiat Doblo Panorama (sursa - Fiat)

Constructorul auto Tofas, un holding format de Fiat si Koc Group din Turcia, se va alia cu producatorul de aparate electrocasnice Arcelik pentru a construi un motor electric care va fi amplasat pe modelul Fiat Doblo.

Grupul de firme Koc detine 40% din Arcelik.

Noul propulsor electric ar putea fi gata, pentru a fi introdus in productia de serie, la mijlocul anului 2011, in cazul in care cererea creste, a anuntat Tofas, potrivit Automotive News Europe (ANE).

Tofas, unde Fiat si conglomeratul de firme Koc detin fiecare cate 38%, planuieste sa inceapa comercializarea respectivului model cu motor electric initial pe pietele europene, pentru a se extinde apoi si in SUA, a declarat directorul general al Tofas, Ali Pandir.

Sectorul auto din Turcia, care conteaza pentru cea mai mare parte din exporturile tarii, a fost afectat in 2009 de prabusirea drastica a principalelor piete din Europa, precum si de cererea interna slaba.

„Deoarece reprezentam principala baza de productie, cercetare si dezvoltare pentru vehiculele comerciale usoare, Fiat ne-a desemnat pe noi pentru realizarea electrificarii respectivului model”, a explicat directorul general al Tofas.

Costul estimativ pentru producerea prototipului electric Fiat Doblo EV este estimat la 20 de milioane de euro (25,75 milioane de dolari), o investitie suplimentara intre 5 si 10 milioane euro urmand sa fie necesara pentru a produce intre 500 si 1.000 de astfel de masini pe an, in functie de cererea care va exista pe batranul continent.

„Vom dezvolta motorul electric impreuna cu Arcelik. Aceasta firma detine cunostintele pentru producerea de motoare electrice, iar noi venim cu tehnologia auto”, a spus Pandir.

Arcelik este cel mai mare producator de aparate electrocasnice din Turcia si al treilea mare furnizor de astfel de bunuri din Europa.

Tofas a afisat un profit net de 60 de milioane de euro pe primul trimestru din 2010, mai mare de trei ori fata de profitul pe anul trecut, pe masura ce pietele recupereaza din declinul abrupt pe care l-au avut in 2009.

Lasa un comentariu