Acasa Design Designerul Jason Castriota, care a desenat Ferrari si Maserati, va lucra pentru Saab

Designerul Jason Castriota, care a desenat Ferrari si Maserati, va lucra pentru Saab

de Adrian Mitrea

Conceptul Saab Aero X 2006 (sursa - Saab)

Designerul auto american Jason Castriota, 36 de ani, care a desenat Ferrari P4/5 si Maserati GranTurismo, va lucra pentru Saab, la noua generatie 9-3, informeaza Automotive News Europe (ANE).

Noua generatie a Saab 9-3 ar trebui sa fie lansata in 2012, iar aerodinamica va juca un rol foarte important, potrivit lui Castriota.

„Este absolut vital ca aceasta masina sa iasa bine. Prin acesta Saab se reintoarce la origini, fara sa mai aiba povara ca face parte dintr-o masinarie mult mai mare cum se intampla inainte de reorganizarea General Motors”, a declarat designerul.

Seful companiei Spiker, noul proprietar al Saab, Victor Muller, a spus ca noul 9-3 creat de Castriota este aproape gata si ca este „spectaculos”, fiind inspirat din aeronave (parte a istoriei Saab). Spiker si General Motors (GM) au semnat pe 23 februarie 2010 documentele finale pentru tranzactionarea marcii Saab.

Prima generatie Saab 9-3 a fost lansata in 1998, iar a doua a venit pe piata in 2002, fiind disponibila la vanzare si in prezent.

Directorul de comunicare al Saab, Eric Geers, a declarat pentru 0-100.ro, in noiembrie 2009, ca noul 9-3 va fi primul produs dezvoltat de Saab dupa iesirea marcii din grupul General Motors si ca va fi mai lat decat generatia aflata in prezent la vanzare. Actualul Saab 9-3 are o latime de 1.762 mm (fara oglinzi), indiferent de varianta de caroserie: sedan, sport combi (break) sau cabriolet.

De asemenea, Geers a spus ca noul 9-3 va fi puternic inspirat din conceptul Aero X.

Saab 9-3 concureaza cu BMW Seria 3, Volvo S60, Audi A4, Mercedes-Benz Clasa C, Alfa Romeo 159 si Lexus GS. Lipsa unor unor imbunatatiri substantiale face ca actualul 9-3 sa nu poata tina pasul cu rivalii germani, insa prin noua generatie Saab tinteste sus.

Avand in vedere aceste declaratii, sunt sanse mari ca noul Saab 9-3 sa fie prezentat sub forma de concept sau in varianta de productie fie in septembrie, la Salonul Auto de la Paris, fie anul viitor, in primavara, la Salonul Auto de la Geneva.

Jason Castriota si-a inceput cariera la Pininfarina in 2001, unde a lucrat pana in 2008. Ulterior s-a angajat la Bertone, unde a stat pana in septembrie 2009. In decembrie 2009 si-a infiintat propria firma de design, Jason Castriota Designs, cu cinci designeri aflati la New York si Torino.

comenteaza pe saab-romania

Lasa un comentariu