Acasa Industrie Renault va face in Maroc 170.000 de masini pe platforma Logan, intr-o uzina cu emisii aproape zero

Renault va face in Maroc 170.000 de masini pe platforma Logan, intr-o uzina cu emisii aproape zero

de Adrian Mitrea

Dacia Duster in sectia de montaj (sursa - 0-100.ro)

Renault va produce anual in Maroc 170.000 de masini pe platforma Logan (denumita tehnic B0), printre care si doua noi modele Dacia fabricate exclusiv acolo, intr-o uzina cu emisii aproape zero ce va fi operationala la inceputul anului 2012.

Aceasta fabrica, amplasata in Tanger, al doilea oras industrial din Maroc, dupa Casablanca, va indeplini norme de mediu stricte si va ajunge in viitor sa asambleze 400.000 de masini pe an, a anuntat Renault.

Practic, emisiile de dioxid de carbon ale uzinei de asamblare vor fi cu 98% mai reduse fata de o fabrica echivalenta deja existenta. Astfel, mediul va fi scutit de 135.000 de tone de dioxid de carbon anual.

In plus, apa, foarte pretuita in desertul marocan, va fi drastic economisita.

Consumul de apa al uzinei va fi cu 70% mai mic fata de alte uzine similare, iar apele uzate nu vor fi deloc deversate in ecosistemul natural.

Potrivit Renault, aceste standarde ridicate de protectia mediului vor fi atinse prin utilizarea de noi procese de productie, dezvoltate impreuna cu partenerul Veolia Environnement.

De exemplu, niste boilere cu biomasa vor genera energie folosind apei, generand aburi. Energia astfel obtinuta va fi utilizata in procesul de vopsire (care consuma 70% din totalul necesarului de energie al uzinei) si pentru instalatiile de ventilatie.

O parte din combustibilul necesar boilerelor cu biomasa va proveni din samburi de masline (din Maroc) si eucalipt (din sudul Europei, iar dupa patru ani din Maroc).

De asemenea, potrivit planurilor Biroului de Energie din Maroc, uzina va putea functiona utilzand doar energie solara si eoliana.

Urmatoarele doua modele din gama Dacia, ce isi vor face debutul pe piata in urmatorii ani, nu vor mai fi produse in Romania deoarece „ar fi o greseala producerea a mai mult de sase modele de masini la Mioveni”, a declarat pentru 0-100.ro presedintele Consiliului de Administratie al Dacia, Jacques Chauvet.

Uzina Dacia de la Mioveni a ajuns la capacitatea maxima de productie ca numar de unitati si varietate de modele. Aici sunt produse sase vehicule diferite, avand la baza aceeasi platforma tehnica (Logan, B0).

In gama Dacia vor mai intra cel putin inca doua noi modele, produse in Maroc, iar primele indicii despre cum vor arata acestea vor aparea anul viitor, la Salonul Auto de la Geneva, potrivit lui Chauvet.

Lasa un comentariu