Producatorul auto britanic McLaren Automotive sarbatoreste 20 de ani de la lansarea supercarului F1, construit intr-un numar redus de exemplare.
Pentru a sarbatori acest eveniment, McLaren a adunat, in cadrul McLaren Technology Centre din Woking (Anglia), 21 de exemplare de F1, reusind astfel sa organizeze cea mai mare reuniune McLaren consemnata in istorie, se arata in comunicat al companiei.
click aici pentru galeria foto
Compania a invitat actualii, dar si fostii proprietari de McLaren F1 la un dineu special, organizat in cadrul centrului tehnologic din Marea Britanie, ocazie cu care publicul a putut admira cele 21 de exemplare expuse pe marginea lacului din apropiere.
Istoria modelului F1 a inceput in 1988, cand McLaren a decis sa construiasca „cea mai spectaculoasa masina sport de strada pe care a vazut-o vreodata lumea”.
Avand o experienta bogata in Formula 1, echipa care avea sa construiasca McLaren F1 s-a reunit la inceputul anului 1990, atunci cand a inceput fizic elaborarea noului model.
Dupa doar doi ani, la 28 Mai 1992, McLaren prezenta, in Monaco, noul McLaren F1. Prima masina F1 a fost livrata in decembrie anul urmator.
In 1981, echipa de Formula 1 McLaren era prima care utiliza un sasiu din carbon pe un bolid de Formula 1. Peste noua ani, acelasi material a fost utilizat la crearea monococului pentru McLaren F1. Prin urmare, structura acestuia cantarea doar 100 kg, fiecare dintre usi avand o greutate de numai 7 kg.
Primul McLaren F1 oferea o pozitie centrala de condus pentru sofer, in spatele caruia puteau fi transportati doi pasageri, lasand loc si pentru bagaje.
Modelul a fost produs in 64 de exemplare, fiecare echipat cu propulsorul V12 natural aspirat marca BMW, cu o cilindree de 6.064 cm cubi, ce dezvolta 627 Cai Putere (CP) la 7.400 rotatii pe minut (rpm), si livra un cuplu maxim de 651 Newton-metru (Nm) la 5.600 rotatii pe minut (rpm). Bolidul atingea 100 km/h, cu stardul de pe loc, in doar 3,2 secunde.
In 1994, dupa presiuni din partea clientilor, McLaren construia o versiune de curse F1, denumita F1 GTR care in sezonul anului 1995 a evoluat in categoria FIA GT1. Chiar daca la elaborarea noului model au fost necesare doar 3 luni, F1 GTR a castigat atat Campionatul GT1 din anul 1995, cat si cursa de anduranta de 24 ore de la LeMans, dar si Indianapolis 500.
Pentru a sarbatori succesul in cursa de 24 ore LeMans si clasarile masinilor sale pe locurile I, III, IV, V si, respectiv 13, McLaren a decis sa creeze 5 exemplare F1 LM, cate unul pentru fiecare echipaj ce a terminat cursa.
Avand un propulsor setat pentru curse, modelul F1 LM de 680 CP a fost si ramane inca cel puternic dintre toate versiunile McLaren F1.
In anul 1997, a fost conceputa ultima versiune pentru McLaren F1. Aceasta avea sa devina F1 GT, model construit doar in trei exemplare pentru a indeplini cerintele de omologare ale bolidului de curse F1 GTR, ultimul fiind produs doar in zece exemplare.
McLaren F1 GT si F1 GTR au devenit cunoscute sub numele „Longtail”, dupa forma lor aerodinamica speciala.
Cu un total de 106 unitati produse, McLaren a sistat in 1998 asamblarea lui F1. Evenimentul a fost marcat de stabilirea, in afara circuitului de curse, a celui mai bun record de viteza pentru un automobil cu motor natural aspirat, si anume 391km/h, un maxim inca nedepasit nici in ziua de azi.
Mai nou, managerul echipei de Formula 1 McLaren Mercedes, Ron Dennis, a anuntat ca planuieste construirea unui nou centru de productie McLaren pentru a fabrica noua serie de masini sport MP4-12C, incepand cu anul 2011.
Modelul MP4-12C va fi primul din lume care va beneficia de un sasiu turnat complet din fibra de carbon.
Fanii McLaren vor avea posibilitatea sa vada atat modelele F1 cat si noul MP4-12C cu ocazia traditionalului „Festival al Vitezei Goodwood”, care va avea loc in Marea Britanie intre 2 si 4 iulie 2010.