Acasa Industrie Toyota si Tesla Motors vor colabora pentru a produce masini electrice

Toyota si Tesla Motors vor colabora pentru a produce masini electrice

de Adrian Mitrea

Tesla Roadster si Tesla Model S (sursa - 0-100.ro)

Cel mai mare producator de automobile din lume, grupul japonez Toyota, va colabora cu firma de nisa Tesla Motors, care fabrica masini electrice de inalta performanta, pentru a produce in comun astfel de vehicule.

Tesla Motors, companie americana cu sediul in California, va cumpara o uzina Toyota din acest stat (New United Motor Manufacturing Inc.) pe care japonezii au decis sa o inchida, considerand ca este prea ineficienta ca sa fie tinuta activa, scrie Automotive News Europe (ANE).

Tesla va cumpara aceasta fabrica, va angaja 1.000 de oameni si va construi aici masini electrice in parteneriat cu Toyota. Investitiile in uzina se vor ridica la cateva sute de milioane de dolari, potrivit sefului Tesla Motors, Elon Musk. Banii vor proveni in principal dintr-un imprumut de la Departamentul de Energie din SUA.

Cele doua companii nu au specificat ce automobile vor produce in comun in uzina, dar este de asteptat ca cercetarea si dezvoltarea noilor produse ale celor doua entitati sa fie mult mai stranse in viitor.

Toyota va investi 50 milioane de dolari in Tesla Motors, in schimbul unui pachet de actiuni dupa ce producatorul american va finaliza listarea la Bursa.

In urma acestui parteneriat, Tesla Motors ar castiga o parte din experienta si resursele de cercetare si dezvoltare ale Toyota, precum si accesul la furnizori de top. Pe de alta parte, gigantul japonez Toyota ar avea acces la planul de produs mult mai limpede si mai eficient al Tesla Motors.

In prezent Toyota nu produce in serie masini electrice, dar fabrica cel mai popular automobil hibrid (benzina + electric) din lume, Prius.

Pe de alta parte, Tesla Motors are in portofoliu o singura masina, denumita Tesla Roadster. Acest automobil este un coupe sportiv cu doua locuri, bazat pe Lotus Elise, si este, de asemenea, cel mai avansat vehicul cu propulsie electrica de pe piata, avand o autonomie de circa 300 de kilometri si o acceleratie de la 0 la 100 kilometri pe ora in doar 3,9 secunde.

Tesla va lansa al doilea model al sau, un sedan de familie, denumit Model S, in 2012, iar ulterior va construi si alte masini derivate din aceeasi platforma.

0-100.ro este singura publicatie din Romania care a realizat un drive test cu Tesla Roadster, in luna martie din acest an:

Lasa un comentariu