Acasa Porsche Fuziunea dintre Volkswagen si Porsche ar putea fi compromisa

Fuziunea dintre Volkswagen si Porsche ar putea fi compromisa

de Adrian Mitrea

Martin Winterkorn (sursa - Volkswagen)

Alianta in urma careia Volkswagen (VW) a achizitionat, pe 7 decembrie 2009, 49,9% din actiunile Porsche, este pusa in pericol de neplata unor datorii acumulate de catre Porsche la momentul in care acesta incerca sa preia VW, se arata intr-un raport intern recent al grupului auto german, citat de Automotive News Europe (ANE).

Sefii Porsche sunt acuzati ca ar fi pierdut mai mult de un miliard de dolari in incercarea lor de a-si asigura 75% din voturile in cadrul consiliului de administratie al grupului Volkswagen, cu scopul preluarii acestuia.

Reamintim ca anul trecut s-a dus o lupta intre grupurile Volkswagen si Porsche, fiecare incercand sa-l preia pe celalalt.

Aceste riscuri ar putea duce la amanarea sau abandonarea planurilor privind fuziunea, iar definitivarea actului prin care Volkswagen a cumparat aproape jumatate din actiunile Porsche, pentru 3,9 miliarde euro, este compromisa.

Raportul Volkswagen indica faptul ca pierderile suferite „ar putea afecta resursele financiare si lichiditatea Porsche, iar in cazul in care aceste pierderi sunt substantiale ar putea duce la insolventa Porsche (…) Fuziunea ar putea chiar sa nu se mai produca, sau ar putea fi dusa la capat la o data ulterioara”, a declarat Max Warburton, analist la firma de cercetare Bernstein, care a mai adaugat si ca VW ar putea fi fortat sa plateasca cash restul de 50,1% din Porsche.

Un purtator de cuvant al VW a afirmat insa ca planurile celor doua companii de a fuziona in 2011 „nu s-au schimbat”, un alt purtator de cuvant al Porsche explicand ca raportul VW indica „toate riscurile posibile”, chiar daca posibilitatea acestora de a se materializa este „limitata”.

Termenii exacti ai intelegerii urmeaza sa fie stabiliti in timp util, iar fuziunea ar putea avea loc in 2011.

Intre timp, familiile Porsche si Piech vor ramane cei mai importanti actionari in cadrul grupului VW, cu 35%, respectiv 40%, urmati de Landul Saxonia Inferioara.

De asemenea, statul Qatar se afla in discutii avansate pentru a deveni al treilea cel mai important actionar.

Colosul german Volkswagen (VW) include noua marci din sapte state europene: Volkswagen, Audi si Volkswagen Vehicule Comerciale (Germania), Skoda (Cehia), Seat (Spania), Bentley (Marea Britanie), Bugatti (Franta), Lamborghini (Italia) si Scania (Suedia).

Daca fuziunea va fi realizata, in grupul VW va intra si marca Porsche.

2 comentarii

unu 13 aprilie 2010 - 12:47

3,9 milione? nu cred!

Reply
Adrian Niculescu 13 aprilie 2010 - 16:01

Am corectat. Multumim de sesizare.

Reply

Lasa un comentariu