Acasa Piata Auto UPDATE – Programul Rabla 2010 a inceput

UPDATE – Programul Rabla 2010 a inceput

de Adrian Mitrea

Editia 2010 a programului de stimulare a innoirii parcului auto national, botezat Rabla, a inceput oficial astazi (18 februarie), printr-un eveniment organizat pe soseaua de centura a Capitalei, la sediul REMAT, in prezenta premierului Emil Boc si a ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Noutatea cea mai importanta este aceea ca persoanele care detin mai multe masini vor putea cumula primele de casare pentru a cumpara o singura masina noua.

Prima de casare va consta intr-un voucher cu o valoare de 3.800 lei, iar cei interesati sa achizitioneze o masina prin Rabla vor putea folosi pana la trei astfel de tichete.

UPDATE: O alta noutate o reprezinta si faptul ca firmele vor putea intra in programul Rabla, precum si posibilitatea achizionarii unei masini prin acest program, finantata prin leasing. Pana acum de programul Rabla puteau beneficia doar cei care aveau banii jos sau faceau credit bancar.

Daca in cazul persoanelor fizice nu exista o limita superioara a numarului de vouchere, in cazul firmelor a fost impus un plafon in valoare de pana la 200.000 de euro pe an.

Editia din acest an a programului guvernamental incepe iata cu o luna si jumatate mai tarziu fata de promisiunile initiale ale guvernantilor, care indicau demararea Rabla 2010 la 1 ianuarie.

Editia 2009 a Rabla a avut si ea un start stangaci, cu promisiuni de incepere pe 1 ianuarie, dar cu operabilitate efectiva din a doua jumatate a lunii martie.

Alaturi de blocarea creditarilor, acesta a fost si unul dintre motivele pentru care in 2009 au fost scoase din uz putin peste 32.000 de masini vechi, jumatate din tinta de 60.000 propusa.

UPDATE: „Anul trecut am casat peste 32.000 masini, dar am avut o cadere economica de -7%. Anul acesta se contureaza o crestere economica de 1,3%, astfel incat si din acest motiv speram sa fie mai bine”, a declarat premierul Romaniei, Emil Boc, prezent la lansarea pentru 2010 a programului de inlocuire a parcului auto national, la sediul REMAT.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca tichetele valorice acordate pentru masinile casate vor fi securizate impotriva falsificarii si a amintit ca Fondul pentru Mediu dispune de un buget total de 1,8 miliarde lei pentru proiecte de mediu.

„Un voucher inseamna 3.800 lei, trei vouchere inseamna 2.800 euro. Daca ai 2.800 euro, mai pui 4.000-4.500 euro si poti lua o masina noua”, a spus Borbely.

Pentru Rabla 2010 au fost alocate fonduri totale de 228 milioane lei, bani din care statul va subventiona partial achizitia a 60.000 de masini noi, odata cu operatiunile de casare a unui numar similar de autoturisme mai vechi de zece ani.

Programul „Rabla” pentru tractoare, organizat in premiera in acest an, incepand cu 20 martie, dispune de o suma totala de o suta milioane lei.

Potrivit ghidurilor de finantare a programelor de stimulare a parcurilor auto si de tractoare, firmele cu datorii la stat sau care au primit sanctiuni de natura financiara nu pot cumpara masini sau tractoare prin intermediul acestui program.

La evenimentul de joi de la sediul REMAT au mai fost prezenti vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, directorul comercial al gruplui Renault in Romania, Fabrice Cambolive, vicepresedintele APIA Brent Valmar si secretarul general al Asociatiei, Marius Tudor.


2 comentarii

body 22 februarie 2010 - 14:27

sal c trebui sa fac ka am si eu o dacie nova

Reply
Adrian Mitrea 22 februarie 2010 - 14:31

Mergi la orice reprezentanta (dealer) a marcii pe care o preferi (sa o cumperi) si intereseaza-te. Ei te vor ajuta mult mai mult decat internetul sau presa.

Daca vrei tot o Dacia, poate gasesti interesante si informatiile de aici:

http://0-100.hotnews.ro/2010/02/20/dacia-mizeaza-pe-p

Succes!

Reply

Lasa un comentariu