Circa 10% dintre piesele auto de pe piata romaneasca sunt contrafacute, iar ele au stat si la baza a zece accidente rutiere mortale in ultimii ani. Piesele auto contrafacute reprezinta 2% din comertul mondial, ceea ce inseamna o cifra de afaceri 250 miliarde dolari anual. Cum deosebesti o piesa de origine de una contrafacuta si la ce riscuri te expui cumparandu-le pe cele din urma poti vedea mai jos.
Studii de caz pe masini din grupul Renault-Nissan arata ca distanta de franare de la 130 km/h la 0 km/h este mai mare cu 30 de metri pentru o masina echipata cu placute de frane contrafacute.
Click aici pentru galeria foto
Asta in conditiile in care un set de placute de frana originale costa circa 200 lei, iar cele contrafacute 100 lei.
Pe de alta parte, filtrele de ulei de contrabanda sunt de patru ori mai putin eficiente decat unele originale, iar barele de protectie din plastic neomologate se sparg mult mai usor decat unele certificate de producator, potrivit Renault.
Cum sa te feresti de piese contrafacute?
Procedura de identificare a pieselor contrafacute este destul de complicata, asa ca este posibil ca multe asemenea repere sa fie disponibile la vanzare in diverse targuri sau magazine. Cat de mare este piata neagra nimeni nu stie, dar totusi exista cateva cifre care vorbesc.
Anul trecut au fost capturate 15.000 de seturi de placute de frana pentru Dacia, contrafacute, provenind din China. Pe langa acestea, au mai fost retinute 6.800 de aparatori de noroi si 3.000 de oglinzi neomologate, tot din China.
De fapt, China si Turcia sunt principalele tari din care sosesc transporturi de repere contrafacute pentru masini, potrivit oficialilor vamali.
Practic, orice client poate reduce substantial riscul sa cumpere piese neomologate prin achizitionarea pieselor respective de la dealeri autorizati. Eventual, pentru a evita adaosurile foarte mari practicare de unii dealeri, poti cauta piese in marile magazine specializate de pe piata. Un prim indicator ca ai de-a face cu o piesa buna este pretul mai mare, dar asta nu poate fi o regula.
In filmele de mai jos poti vedea mai bine care sunt diferentele dintre diversele tipuri de piese, iar regulile de recunoastere si conluziile se pot extinde la orice marca, chiar daca exemplificarile sunt facute pe masini din grupul Renault-Nissan.
De ce tocmai aceste exemple?
Pentru ca doar reprezentantii catorva marci au depus cereri de interventie la vami, pentru a opri transporturile suspecte. Altfel spus, reprezentantii legali de pe teritoriul oricarui stat UE depun la vama aceasta cerere de interventie. In baza ei, autoritatile vamale retin pana la zece zile transporturile suspecte.
Ulterior, oficialii legali ai marcilor respective sunt chemati sa inspecteze marfa si sa vada daca totul este in regula. Tot acest proces implica colaborare intre autoritatile statului si reprezentantii marcilor, dar lucrurile nu sunt asa simple precum par.
Asta pentru ca tocmai reprezentantii marcilor nu ofera suficiente informatii autoritatilor pentru a repera marfa contrafacuta. Cu alte cuvinte, de unde sa stie un agent vamal daca un produs e contrafacut sau nu, in conditiile in care diferentele estetice sunt minime?
Mai concret, dintre cele peste 40 de marci auto reprezentate oficial in Romania, doar Dacia, Renault, Nissan, General Motors (Opel, Chevrolet), Mercedes-Benz, BMW si Toyota au depus respectivele cereri de interventie. Si asta de doar cativa ani.
Cate piese contrafacute pentru aceste marci scapa controalelor sau cate repere nemologate intra in tara pentru celelalte marci e greu de spus, spun oficialii vamilor.
Tot ei vin insa si cu un mesaj linistitor. Se pare ca alte marci auto nu au facut demersuri la vama pentru a depista comertul cu piese contrafacute tocmai pentru ca nu exista indicatori de piata care sa arate existenta unei filiere pe piata neagra care sa vanda piese ale marcii respective.
Cu toate acestea, este greu de crezut ca nu exista o piata neagra pentru piese de Volkswagen, de exemplu, care cea mai bine vanduta marca pe piata second hand (deci are nevoie si de piese).
2 comentarii
Nu pot sa nu remarc ca dupa ce mi-am pierdut timpul cu patru videoclipuri si zidul asta ^ de text, tot n-am aflat cum sa identific contrafacutele !
„Procedura de identificare a pieselor contrafacute este destul de complicata”… si apoi ne-ai lasat balta !
Apoi ma zici ca „China si Turcia sunt principalele tari din care sosesc transporturi de repere contrafacute” ..
Pai nu se fabrica o gramada de Renault Megane la Turci ?
Eu cred ca de fapt Renault nu vrea sa puna capat la chinezisme… caci daca ar putea sa imprime sau lipeasca un serial number unic PE FIECARE componenta care serie ar putea fi verificata si revendicata (ca sa nu existe dubluri) online.
Exact cum face Microsoft cu licentele de windows..
Chinezii au ajuns sa faca produse contrafacute si intre ei… de exemplu dash cameras si action cameras. Sunt o gramada de falsuri facute de alti chinezi. Singura solutie e sa cumperi de la vanzatori care se aprovizioneaza din surse legale sau asa numitii distribuitori autorizati de producator. O sursa sigura ar putea fi servicurile autorizate ale reprezentantelor auto. Nu cred ca servicurile ar risca sa se aprovizioneze din surse dubioase cu produse care poarta logo-ul firmei auto. Si-ar putea pierde licenta. Poti sa cumperi piesele de la service-uri si sa ti le monteze mecanicul tau.