Acasa Piata Auto VIDEO: Companiile auto spun ca „dezmatul preturilor mici” s-a incheiat. Tarifele din service ar putea creste

VIDEO: Companiile auto spun ca „dezmatul preturilor mici” s-a incheiat. Tarifele din service ar putea creste

de Adrian Mitrea

Dealerii auto nu vor mai acorda reduceri de preturi impresionante in acest an, din cauza ca stocurile au fost epuizate, iar preturile in service ar putea fi majorate, pentru a le alinia la cele din Europa, a declarat vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) Brent Valmar, care ocupa si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare importator auto de pe plan local.

„Dezmatul preturilor mici s-a incheiat. Acum s-au asezat si sunt rezonabile si pentru dealerii si pentru cumparator”, a declarat Valmar.

El a adaugat ca in 2009 au fost vandute masini in pierdere, fapt ce a erodat marjele de profit ale companiilor auto.

„Te gandesti serios ca poate e mai bine sa nu mai vinzi decat sa dai o masina in pierdere”, a adaugat oficialul Porsche Romania.

In plus, Valmar a spus ca preturile masinilor noi au atins in 2009 cote minime nemaintalnite din cauza masinilor recuperate de la clienti de catre societatile de leasing. Practic, explozia a acestei piete de „masini recuperate” a pus presiune pe preturile masinilor noi din showroom-uri.

Valmar a reclamat problemele pe care dealerii le intampina cu societatile de asigurari, spunand ca acestea indeamna clientii sa apeleze la service-uri de cartier pentru a-si repara masinile in caz de dauna.

„Cientii ar trebui sa nu accepte asta. O reparatie intr-un service neautorizat de producator sau importator nu se realizeaza la aceleasi standarde ca la reprezentante, iar clientii sunt cei care pierd in caz de revanzare, pentru ca masina nu mai arata sau nu mai merge la fel de bine”, a explicat Valmar.

Intrebat daca nu cumva preturile mari din service determina clientii si societatile de asigurari sa apeleze la service-uri de cartier, oficialul Porsche Romania a spus ca, de fapt, tarifele din service-urile romanesti sunt mai mici decat in Europa.

„Tarifele noastre sunt printre cele mai mici din Europa, asta in conditiile in care am facut investitii mai mari decat dealerii occidentali (pentru ca terenurile si piata constructiilor sunt mai scumpe – n.r.). Asadar, este mai degraba asteptata o aliniere a preturilor, decat la o scadere”, a spus Valmar.

Oficialii industriei auto locale au declarat la unison ca investiile in service-uri de calitate s-au facut cu bani grei si ca afacerile si locurile de munca din domeniu sunt in pericol, din cauza pietei de centre de reparatii neautorizate. In plus, siguranta rutiera poate fi grav afectata.

Detalii despre piata auto romaneasca (analize si cifre) poti citi aici si aici.

Lasa un comentariu