Anul 2009, desi marcat de criza, a fost bogat in concepte si prototipuri de automobile, iar mai presus de toate greii industriei constructoare de masini s-au indreptat spre ecologie si energii alternative. Toate conceptele, de la Dacia Duster la BMW Vision EfficientDynamics si Audi e-Tron, anunta tehnologiile si designul masinilor de maine. Asadar, sa aruncam o privire inapoi pentru a vedea mai limpede in… viitor.
Acest an a avut doua saloane auto cu adevarat importante: Geneva (in martie) si Frankfurt (in septembrie).
La Geneva, conceptul care a atras atentia intregii lumi a fost Dacia Duster. Acest concept car avea sa anunte numele primului SUV din istoria Dacia si sa dea indicii despre noua filosofie de design a constructorului auto din Mioveni. Privind acum la concept car si la varianta de serie, te poti intreba retoric si fara echivoc „Ce-a fost si ce-a ajuns?!”.
Dar, ca orice masina de show, Duster-ul din martie a fost si va ramane un concept. Ce spune el? Ca Dacia va avea un design din ce in ce mai indraznet, motorizari mai puternice si ca va ataca un public mai tanar. Duster a fost si este expresia faptului ca si o marca low-cost poate crea automobile interesante si atragatoare.
Mergand mai departe, dar de data aceasta la Frankfurt, doua idei au atras atentia cel mai mult: BMW Vision EfficientDynamics si Audi e-Tron.
Conceptul BMW este de fapt un supercar de patru locuri, echipat cu un motor diesel de mic litraj (1,5 litri), capabil sa dezvolte 163 Cai Putere (CP). Masina mai are si doua motoare electrice, cate unul pe fiecare punte, fata / spate, a caror putere variaza. Ideea de baza este ca masina dezvolta, prin toate cele trei propulsoare, pentru un interval scurt (spre exemplu la depasire), 356 CP si un cuplu de 800 Newton-metri (Nm).
Vision EfficientDynamics spune multe despre capacitatea BMW de a dezvolta motoare diesel puternice din propulsoare de cilindree mica si indica totodata faptul ca producatorul auto german va lansa si hibride de tip diesel+electric, in conditiile in care in prezent are in oferta de hibride doar propulsie benzina+electric.
Acest concept BMW ascunde mult mai multa tehnologie, despre care poti citi pe larg aici.
Audi e-Tron, prezentat la Frankfurt, reprezinta cu totul altceva fata de BMW Vision EfficientDynamics. e-Tron este tot un supercar, dar unul 100% electric, care dezvolta 323 CP si un cuplu impresionant de 4.500 Newton-metri.
Acest automobil-concept arata ca Audi vrea sa rupa barierele de putere si cuplu in materie de motoare electrice, promitand astfel ca un supercar electric nu va fi inferior R8-ului V10.
Din punct de vedere stilistic, e-Tron anunta noi modele in familia R, cum ar fi R4. Chiar daca numele nu se va confirma in cele din urma, intentiile Audi de a crea o masina sport suprema mai accesibila decat R8 sunt cat se poate de clare.
Renault Fluence Z.E., de la Zero Emissions, este conceptul care promite masina electrica populara, accesibila tuturor, la pret de Fluence diesel.
Intersectand imaginea conceptului cu cea a sedanului de serie, echipat doar cu motoare conventionale, poti avea in minte cum va arata masina electrica care se va gasi inclusiv in showroom-urile din Romania incepand cu 2011.
Totul este oficial si asumat de Renault, asa ca Fluence Z.E. nu este un concept care sa dea apa la moara speculatorilor si analistilor din industria auto.
Fluence Z.E. trebuie luat ca atare: Masina electrica cu o autonomie de 160 de kilometri, usor reincarcabila – fie la priza, fie prin sistem quickdrop. Are si un site si un cronometru invers care anunta lansarea. Deci planuri serioase.
Citroen revolte este masina 100% electrica in viziunea Citroen. Din punct de vedere stilistic, revolte este o interpretare moderna a legendarului 2CV. Prin revolte, Citroen spune ca se vrea un actor important pe piata masinilor electrice, in urmatorii ani, si ca ar putea reinvia 2CV-ul, asa cum a procedat Fiat cu 500 si BMW cu Mini.
Desigur, au mai fost si alte concepte prezentate in cadrul celor doua saloane, iar unele dintre ele deja s-au concretizat in automobile de serie, cu modificari minime.
In aceasta situatie se gasesc conceptele Volvo S60, Rolls-Royce 200EX si Citroen DS Inside (toate trei prezentate la Geneva), care reprezinta de fapt anticiparea modelelor Volvo S60, Rolls-Royce Ghost, respectiv Citroen DS3 (toate dezvaluite deja in variantele de serie).
Pe lista scurta a conceptelor importante din acest an se numara si Koenigsegg Quant, un concept de masina sport cu o autonomie de 500 de kilometri si durata de viata nelimitata. Aceste date ale problemei automobilul sport al Koenigsegg pe lista cu masini de vis ale viitorului, in cazul in care va ajunge in productie cu performantele si caracteristicile tehnice anuntate.
Toate aceste concepte de mai sus arata ca forma mobilitatii de maine se schimba, acum parca intr-un ritm mai accelerat decat in urma cu zece ani. Esenta brandurilor se va pastra si polarizarea pietei va continua. Astfel, vor exista masini electrice accesibile, precum Fluence, dedicate clientilor obisnuiti, dar vor aparea si supercaruri electrice cu tehnologie de varf.
Anul 2010 se anunta cel putin la fel de interesant, pentru ca puristii in materie de motoare inca nu si-au afirmat ferm pozitia. Asadar, ramane sa vedem cum vor arata Ferrari-urile, Lamborghini-urile si Bentley-urile viitorului. Deocamdata se pare ca toti producatorii auto sunt de acord ca energia consumata la accelerare trebuie recuperata cumva la franare. De aici rezulta ca este iminenta introducerea in masa a motorizarilor hibride, ca o prima etapa in reducerea semnificativa a consumului de carburant fosil.
Poti vedea in miscare cele mai importante concepte din acest an, in cele cinci filmulete de mai jos: