Acasa Ford Ford Romania va primi un ajutor de stat de pana la 57 mil. euro, suma egala cu cea platita de companie pentru Automobile Craiova

Ford Romania va primi un ajutor de stat de pana la 57 mil. euro, suma egala cu cea platita de companie pentru Automobile Craiova

de Adrian Mitrea

Angajati de la Automobile Craiova si primul Ford Transit Connect asamblat in Romania (sursa - 0-100.ro)

Comisia Europeana (CE) a aprobat miercuri (2 decembrie) un ajutor de stat de pana la 57 de milioane de euro pentru Ford Romania, destinat formarii profesionale a angajatilor, suma fiind egala cu cea platita de grupul american pentru a prelua Automobile Craiova.

„Comisia Europeana a autorizat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, si sub rezerva unor conditii, ajutorul pentru formare in valoare de pana la 57 de milioane euro planificat de Romania in favoarea Ford Romania. Ajutorul sustine planul societatii de oferire a unui amplu program de formare angajatilor actuali si viitori de la fabrica de automobile din Craiova, Romania”, se arata intr-un comunicat al CE.

Programul de formare se adreseaza unui numar total de 9.000 de angajati, pe o perioada de cinci ani. Acestia vor beneficia de formare aprofundata in domenii diferite de cunoastere, ca de exemplu securitate, limbi straine, informatica, bazele administrarii unei afaceri si competente industriale generale.

Costul total al programului de formare este de aproximativ 185 de milioane de euro, din care societatea urmeaza sa finanteze aproximativ 128 de milioane.

Printre altele, CE a aprobat ajutorul pentru ca acesta vizeaza redresarea unei disfunctionalitati de piata verificate, si anume investitiile insuficiente in formare.

Pentru a garanta ca valoarea ajutorului corespunde cheltuielilor cu formarea suportate efectiv, ca denaturarea concurentei este minimizata, si ca angajatii beneficiaza integral de pe urma competentelor dobandite prin formare, CE a impus conditii cu privire la plata ajutorului, conditiile raportarii si monitorizarii:

  • ajutorul se plateste in transe periodice, iar sumele vor corespunde cheltuielilor suportate efectiv;
  • Ford Romania va prezenta anual rapoarte autoritatilor romane si Comisiei cu privire la formarea oferita si cheltuielile suportate;
  • angajatii fabricii de la Craiova vor primi certificate de participare in care se va specifica continutul si durata formarii primite.

Grupul Ford a devenit acţionar majoritar la Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din capitalul firmei de la statul roman, pentru 57 de milioane de euro. Ulterior, participatia grupului a crescut la peste 90%.

Lasa un comentariu