Vanzarile de masini noi din Europa au crescut cu 11,2% in octombrie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 1,263 milioane de unitati, insa pe ansamblul acestui an piata a avut o scadere de 5% comparativ cu primele zece luni ale anului trecut, la 12,206 milioane de automobile, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Auto Europeni (ACEA).
Astfel, vanzarile de masini noi din Europa continua sa-si revina, dupa o luna septembrie in care cresterea a fost de 6,3% fata de septembrie 2008. Scaderea generala s-a mai atenuat, de la un declin de 6,6% in primele noua luni, la un minus de 5% pentru primele zece luni.
Datele includ inmatricularile din toate cele 27 de statele membre ale Uniunii Europene (UE), plus livrarile din tarile EFTA (Norvegia, Islanda, Elvetia si Lichtenstein), insa nu contin date pentru Cipru si Malta.
Germania continua sa ramana cea mai mare piata auto europeana, cu 3,311 milioane de masini noi intrate in circulatie in perioada ianuarie-octombrie din acest an, in crestere cu 25,9% fata de acelasi interval al anului trecut. Prin avansul fata de anul trecut, Germania este tara care a avut cea mai mare crestere din Europa. In plus, este una dintre putinele tari in care vanzarile au crescut.
A doua piata in functie de numarul de masini livrate in primele zece luni este Franta, cu un total de 1,823 automobile noi, in crestere cu 4,2% fata perioada ianuarie-octombrie a anului trecut.
Top trei este inchis de Italia, tara in care au intrat in circulatie 1,808 milioane de autoturisme noi in acest an, in scadere cu 3,9% fata de primele zece luni din 2008.
Romania ocupa pozitia a 15-a, cu 96.176 masini noi intrate in circulatie in primele zece luni, in scadere cu 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Dintre toate cele 31 de state europene pentru care ACEA publica lunar statistici privind inmatricularile, doar sase piete au crescut. Acestea sunt Germania (+25,9%), Slovacia (+13,5%), Cehia (+8,1%), Austria (+6,3%), Franta (+4,2%) si Polonia (+0,6%).
Romania este una dintre tarile in care vanzarile au scazut cel mai puternic (-62%) in perioada analizata, fiind depasita doar de Letonia (-80,3%), Lituania (-69,6%), Estonia (-66,7%) si Irlanda (-62,4%).
Se pare ca mentinerea taxei auto, dar si problemele financiare i-a determinat pe cumparatorii de masini din Romania sa se orienteze catre un alt segment, masinile la mana a doua din parcul auto local (detalii).
Datele detaliate pot fi consultate in tabelul atasat.