Acasa Tehnologie Primul automobil electric produs de Pininfarina si Bollore va fi lansat in 2011

Primul automobil electric produs de Pininfarina si Bollore va fi lansat in 2011

de Adrian Mitrea

conceptul B0 care sta la baza Bluecar (sursa - 0-100.ro)

Primul automobil electric produs de grupul italian Pininfarina si de compania franceza Bollore va fi lansat in 2011 si va purta numele Bluecar.

Proiectul este cunoscut de circa un an si jumatate, insa presa a speculat ca cele doua companii au renuntat la ideea de a fabrica o masina electrica.

Directorul general executiv al Pininfarina, Silvio Pietro Angori, a spus ca are circa 6.000 de comenzi pentru Bluecar, model a carui lansare este planificata pentru 2011, scrie 4wheelsnews.com.

Potrivit Automotive News Europe (ANE), masina va fi produsa de o companie noua, formata prin joint venture (asociere) de Pininfarina si Bollore.

Masina va fi capabila sa ruleze 250 de kilometri in traficul din orase, iar ciclul de exploatare va fi de circa 200.000 de kilometri.

Incarcarea completa a bateriei va dura circa cinci ore si se va putea face prin cuplarea masinii la o priza convetionala. O incarcare de cinci minute a bateriei va fi suficienta pentru parcurgerea a 25 de kilometri.

Pretul automobilului va fi de peste 15.000 de euro, fara a include si bateriile, acestea urmand sa fie inchiriate.

conceptul B0 care sta la baza Bluecar (sursa - 0-100.ro)

Bollore este o companie mai putin cunoscuta in industria auto, insa ea are o experienta de peste 15 ani in producerea de baterii.

Tehnologia Bollore, denumita litiu metal polimer, este diferita de tehnologiile litiu ion conventionale prin faptul ca fiecare celula a bateriei este protejata electronic de sisteme active si pasive, care monitorizeaza constant eficienta, voltajul si temperatura fiecarui element. Celulele sunt incastrate intr-o carcasa de otel pentru a preveni deteriorarea lor.

Compania mixta formata de Pininfarina si Bollore ar trebui sa inceapa productia in septembrie 2010 si sa fabrice pana la sfarsitul aceluiasi an 2.000 de masini Bluecar, urmand ca in 2013-2014 sa fie atinsa capacitatea de productie maxima, de circa 15.000 de unitati pe an.

Pe langa productie, noua companie se va ocupa de marketing-ul, distributia si vanzarea automobilului electric.

Bollore a fost fondata in 1822 si are peste 32.000 de angajati in domeniile industrial, transport si media.

Compania italiana Pininfarina, fondata in 1930, este una dintre cele mai celebre case de design auto din lume, care are si facilitati de productie. De-a lungul timpului, Pininfarina a fost angajata de mai multi producatori auto (printre care Ferrari, Maserati, Cadillac, Peugeot, Jaguar, Volvo, Alfa Romeo si Lancia) pentru a le desena caroseriile si interioarele automobilelor. Compania are peste 3.000 de angajati in filialele din Europa, Maroc si China.

Lasa un comentariu