Acasa Piata Auto Vanzarile de masini noi vor fi la fel de slabe la anul, chiar daca prima de casare va ajunge la 2.700 euro

Vanzarile de masini noi vor fi la fel de slabe la anul, chiar daca prima de casare va ajunge la 2.700 euro

de Adrian Niculescu

directorul general al Porsche Romania si vicepresedinte APIA - Brent Valmar (sursa - 0-100.ro)

Vanzarile de automobile noi vor fi, anul viitor, la fel de slabe ca in acest an, chiar daca autoritatitile fac demersuri pentru a permite casarea a trei masini vechi pentru a cumpara una noua, respectiv posibilitatea cumularii a trei prime de casare de 3.800 de lei fiecare, estimeaza vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania Brent Valmar.

„Cred ca am atins nivelul de jos si cred ca ar fi normal sa ne stabilizam si sa depasim perioda dificila. (…) Prognoza noastra merge undeva la 130.000 de autoturisme in acest an si cred ca acest nivel este rezonabil sa-l luam in seama si pentru anul viitor”, a spus Valmar, intr-o discutie cu presa dupa lansarea Porsche Panamera.

Vicepresedintele APIA a adaugat ca ideea cumularii a trei prime de casare, avansata de Ministerul Mediului, este binevenita.

„Faptul ca se permite retragerea din piata chiar si a trei masini pentru una noua mi se pare corecta. Exista din ce in ce mai putini posesori de rable care isi permit sa plateasca diferenta pana la una noua. E o masura potrivita pentru innoirea parcului auto si pentru sprijinirea industriei”, a explicat Valmar, care ocupa si functia de director general al celui mai mare importator din piata locala, Porsche Romania.

Cu toate acestea, oficialul APIA crede ca introducerea de vouchere pentru incasarea primei de casare implica riscuri.

„Cu voucher-ul trebuie sa fim foarte, foarte atenti care este procedura de derulare. Exista retele criminale specializate care falsifica bancnota de 100 de euro, care are tot felul de chei de siguranta. Va cam imaginati ce s-ar putea intampla daca vine cineva cu un bilet in valoare de vreo 900 de euro. Nu stiu cum se poate securiza”, a declarat Valmar.

Potrivit acestuia, se pot gasi solutii, dar este nevoie ca autoritatile sa fie atente.

„Autoritatile trebuie sa gaseasca o rezolvare corecta, pentru ca daca te duci la banca cu o bancnota falsificata, casiera nu ti-o primeste, o iei inapoi. Daca un dealer s-ar duce cu un voucher din acesta la Ministerul Mediului sa-si ia banii, banuiesc ca s-ar intampla la fel. Distribuitorii de masini nu sunt pregatiti sa faca diferenta dintre un voucher falsificat si unul autentic, a precizat seful Porsche Romania.

Inmatricularile de automobile noi au cazut cu 59,4% in primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 81.857 unitati, iar inregistrarile de masini rulate au avansat cu 8,1%, la 152.620 unitati, potrivit Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

In primele opt luni ale anului trecut au intrat in circulatie 201.915 masini noi si 141.153 automobile rulate.

Lasa un comentariu