Acasa Fisker Automotive FOTO: Fisker Karma, un model hibrid fabricat de un constructor infiintat in 2007

FOTO: Fisker Karma, un model hibrid fabricat de un constructor infiintat in 2007

de Adrian Mitrea

Fisker Karma (sursa - Fisker Automotive)

Fisker este un nume care suna deja cunoscut multora dintre cei pasionati de lumea auto. Henrik Fisker fost designeri la Aston Martin si BMW, iar in 2007 a infiintat propriul constructor auto, Fisker Automotive. La doar doi ani de atunci, Fisker Automotive arata lumii, la Salonul Auto de la Frankfurt, modelul hibrid Fisker Karma.

Fisker Karma a fost prezentata pentru oara, in stadiu de concept, la Salonul Auto de la Paris, in toamna anului trecut.

Modelul este un hibrid de tip plug-in, adica poate fi reincarcat la orice priza si poate rula doar folosind propulsorul electric.

Fisker Karma emite doar 83 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, iar consumul mediu de benzina declarat de producator este de 3,5 litri pentru 100 de kilometri parcursi, a anuntat Fisker.

Masina dezvolta 406 Cai Putere, accelereaza de la 0 la 100 de kilometri pe ora in sase secunde si atinge o viteza maxima de 201 kilometri pe ora.

Consumul de energie este de 21 de kilowati ora (kWh) pentru 100 de kilometri parcursi, atunci cand masina utilizeaza doar curentul din baterii pentru a se deplasa.

Asta inseamna ca utilizarea masinii costa, in medie, cinci euro centi pe kilometru. Evident, preturile difera in functie de pretul energiei electrice din fiecare tara.

Fisker Karma va fi prima masina hibrida de tip plug-in care va intra in productie de serie, anul viitor, iar trenul sau de rulare, denumit Q-DRIVE, va putea propulsa masina doar electric (modul Stealth) pe o distanta de 80 de kilometri daca bateriile au fost incarcate complet.

Bateriile sunt Litiu-Ion si au o capacitate de 22 kwh/200 kW.

Masina poate merge pana la 480 de kilometri, prin utilizarea motorului (generatorului) pe benzina.

Fisker Karma va mai avea doua variante, iar gama de masini Fisker va include, pana in 2012, si o gama de modele mai ieftine, dar la fel de prietenoase cu mediul.

Fisker Automotive este un constructor auto american, privat, infiintata in anul 2007, cu sediul central in Irvine, California, Statele Unite ale Americii (SUA).

Numele lui Henrik Fisker este legat de modele precum Aston Martin DB9 si BMW Z8.

Tehnologii similare cu cea de pe Fisker Karma vor avea modelele Chevrolet Volt, Opel Ampera si Mercedes-Benz BlueZero E-Cell Plus.

Lasa un comentariu