Centrul de inginerie al Renault din Romania, denumit Renault Technologie Roumanie (RTR), a avut si are o activitate discreta, insa putini stiu ce se intampla cu adevarat in spatele zidurilor inalte din Mioveni, loc mai degraba cunoscut pentru masini Dacia si nu pentru inginerie.
Pe scurt, RTR are o zona dedicata si bine delimitata pe platforma industriala de la Mioveni. Aici lucreaza circa 1.100 de ingineri (din cei 2.200 ai RTR), cu precadere romani, dar si francezi.
Putini stiu insa ca RTR din Mioveni functioneaza in locul in care erau dezvoltate si testate primele masini Dacia. De exemplu, zona de testari a fost infiintata acum 36 de ani, in 1973, iar din 1982 a fost instalat un sistem de incercare a masinilor la impact. In prezent, RTR foloseste acelasi sistem de tragere a masinii din 1982.
Acesta foloseste cabluri pentru a trage masina pe o pista lunga de 180 de metri si lata de sapte metri, pentru ca in final autovehiculul sa sfarseasca intr-un zid, asa cum vei putea vedea si tu in imaginile de mai jos.
Imediat dupa impact o armata de ingineri studiaza masina si fac mii de fotografii pentru a studia detalii. Munca este colosala, deoarece pentru un test de impact care se produce efectiv in 0,3 secunde, oamenii din RTR lucreaza circa sase zile. Este nevoie de montarea de senzori si de tot felul de masuratori exacte pentru a imbunatati securitatea masinilor.
„Victima” testului a fost de aceasta data un Sandero cu motor diesel Euro 5 pe care inginerii l-au testat sa studieze modul in care modificarile necesare trecerii la Euro 5 afecteaza comportamentul masinii la impact.
De la fizic la virtual
Inginerii RTR vor sa realizeze cat mai multe teste de impact numerice, adica virtuale, simulate pe calculator. Acest lucru este posibil prin folosirea datelor stranse de-a lungul timpului si reprezinta o reduce importanta de costuri. Un prototip „busit” poate insemna uneori o pierdere de peste sute de mii de euro, deoarece masinile care nu sunt produse in serie sunt foarte scumpe.
In imagini vei putea vedea cum graficienii RTR transpun un model virtual intr-un mediu de asemenea virtual, dar care arata foarte real. E ca si cum ai urmari un film la televizor.
Cu toate acestea, modelul virtual nu este suficient, asa ca inginerii pun mana la treaba pentru a construi efectiv masina, mai intai din lut, apoi din alte materiale plastice. Aceasta etapa este esentiala, spun inginerii, pentru a vedea daca impresia pe care masina reala este conforma cu asteptarile si cu ceea ce colegii lor au simulat pe calculator.
Curtea plina cu masini experimentale
Trecand peste faptul ca in curtea uzinei de la Mioveni sunt folosite si masini cu numere de inmatriculare speciale (vezi foto), care au voie sa paraseasca curtea fabricii, in intreg perimetrul sunt tot felul de masini acoperite cu prelate, iar altele cu senzori montati peste tot. Lucru normal de altfel pentru un centru de inginerie auto, dar care este foare curios si misterior pentru un om venit din exterior.
Prin curtea RTR am vazut mai multe exemplare din noua generatie a modelului Twingo, care nici macar nu se comercializeaza in Romania, noul Renault Megane sedan camuflat, si tot felul de Dacia Logan cu diverse aparate montate pe ele, cum ar fi camere video.
Despre RTR
Dupa cum iti spuneam, RTR este o prezenta discreta in industria auto romaneasca, dar este cea mai mare entitate inginereasca din auto, cu 2.200 de ingineri si 100 de angajati auxiliari.
Echipele sunt impartite intre Bucuresti si Mioveni, iar din al doilea semestru al anului viitor o parte din oameni vor fi transferati la Titu, unde Renault construieste un centru de incercari complex pentru autovehicule, investitie de peste 450 de milioane de euro.