Acasa Ford VIDEO: Premiera mondiala pentru Ford EcoSport fabricat in Craiova. Prezentare de la Frankfurt

VIDEO: Premiera mondiala pentru Ford EcoSport fabricat in Craiova. Prezentare de la Frankfurt

de Adrian Mitrea

Ford EcoSport fabricat in Craiova, cu facelift, a fost dezvaluit la Salonul Auto de la Frankfurt (12-24 septembrie) si se vrea o masina superioara lui B-MAX, care a iesit din productie, atat din perspectiva tintelor de vanzari, cat si prin prisma dotarilor si optiunilor de personalizare. Uzina din Craiova devine si una producatoare de modele Ford Performance cu aceasta ocazie, din moment ce EcoSport are o versiune cu tenta sportiva denumita ST-Line. Demararea productiei de serie a lui Ford EcoSport in uzina de la Craiova este programata pentru data de 12 octombrie 2017, iar masina de la salonul auto face parte din primele unitati fabricate pentru a „roda” uzina pentru noul model. Uzina din Romania va produce acest model pentru piata europeana, iar pentru a-l fabrica in Craiova Ford a investit 200 milioane euro.

Odata cu aceasta versiune substantial restilizata a modelului EcoSport este disponibila si tractiune 4×4, pana acum, in Europa, fiind livrate masini doar cu tractiune fata. Se asteapta un volum de peste 100.000 unitati in primul an complet de vanzare (2018), insa trebuie tinut cont de faptul ca modelul acesta intra pe piata intr-un moment in care competitia a devenit acerba in segmentul SUV-urilor de segment B.

Ford EcoSport va concura pe piata cu Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka X, Nissan Juke, SEAT Arona, Volkswagen T-Roc, Hyundai Kona, Kia Stonic.

„Noul SUV Ford EcoSport ofera un nivel calitativ ridicat, tehnologie si capabilitati imbunatatite pentru mai multa siguranta si un nivel superior de confort. (…) introduce un motor puternic si eficient complet nou: 1.5 Ford EcoBlue diesel. Acest motor este mai versatil si mai capabil cu ajutorul sistemului Intelligent All Wheel Drive. (…) Exteriorul robust si elegant al noului EcoSport ofera mai multe optiuni de personalizare, implicit o paleta larga de culori contrastante pentru plafon. De asemenea, clientii vor avea la dispozitie, in premiera, versiunea sportiva EcoSport ST-Line. (…) Interiorul ergonomic si rafinat prezinta ecrane tactile cu diagonala de pana la 8 inch, volan incalzit si un sistem audio premium B&O PLAY. (…) Lista de tehnologii sofisticate include conectivitate SYNC, Cruise Control cu Limitator de viteza ajustabil si o camera de marsarier care ofera mai multa incredere la manevrele cu spatele”, spune Ford, intr-un comunicat de presa.

Motorul la care face referire Ford, acest nou 1.5 EcoBlue, dezvolta 125 CP si 300 Nm pe EcoSport.

Versiunea Ford EcoSport ST-Line face parte din gama de modele Ford Performance. Asadar, uzina din Craiova devine si una producatoare de modele Ford Performance.

„Prezentat intr-un design exterior dinamic, robust si rafinat, noul model este oferit intr-o paleta de 12 nuante de culoare indraznete si ofera si mai multe optiuni de personalizare – inclusiv nuante contrastante pentru plafon care se extind pe stalpii parbrizului, pe zona superioara a ramelor portierelor, pe eleronul spate si pe oglinzile laterale. Interiorul nou si superior calitativ este construit in jurul soferului si le ofera pasagerilor o experienta superioara cu ajutorul ecranului tactil de 8 inch, al volanului incalzit si al zonelor inteligente de depozitare care includ o podea ajustabila a nivelului portbagajului”, explica Ford.

Masina va fi pusa in vanzare in cursul acestui an, alaturandu-se liniei de SUV-uri Ford Edge si Kuga in Europa.

„Segmentul SUV-urilor inregistreaza cele mai mari cresteri la nivel european. Inmatricularile de SUV-uri au crescut in 2016 cu peste 21% fata de anul anterior, adunand mai mult de un sfert din inmatricularile intregii piete de autoturisme. Anul trecut, vanzarile SUV-urilor Ford in Europa au crescut cu peste 30%”, spune compania americana.

In descrierea sistemului „Intelligent All Wheel Drive” Ford spune ca sistemul masoara constant nivelul de aderenta al fiecarei roti la nivelul suprafetei de rulare si poate ajusta nivelul cuplului pana la 50/50 intre puntea fata si puntea spate in sub 20 milisecunde – de 20 de ori mai rapid decat timpul de care are nevoie un om sa clipeasca. Sistemul transfera rapid cuplul intre cele patru roti si livreaza un nivel de stabilitate care inspira siguranta pe sosea, in special in conditii de aderenta precara.

In ceea ce priveste motorul 1.5 EcoBlue, recircularea gazelor de evacuare se face la presiune coborata, iar aerul de supraalimentare este racit cu apa, ceea ce duce la o combustie mai eficienta si la emisii scazute.

„Turbocompresorul cu inertie termica redusa ofera un raspuns mai rapid si mai usor controlabil al turbinei. Materialele utilizate in aceasta zona a motorului sunt preluate din industria aeronautica si sunt concepute special pentru a face fata provocarilor la temperaturi foarte ridicate. Un sistem de injectie de inalta presiune mai rapid, mai silentios si care ofera o livrare mai precisa a carburantului”, explica Ford.

O versiune cu tractiune fata a motorului diesel 1.5 EcoBlue (125 CP) va fi oferita de la mijlocul anului 2018, aceasta fiind cuplata cu o transmisie manuala cu coeficient de frecare redus pentru a oferi un consum si mai mic si emisii si mai coborate.

Motorul diesel Ford 1.5 TDCi de 100 CP, combinat cu roti motrice fata si cu o noua cutie manuala cu sase trepte va fi disponibil inca de la lansarea modelului.

In gama de motoare este inclus si motorul pe benzina 1.0 EcoBoost, disponibil in versiuni cu transmisie manuala cu sase trepte care dezvolta 140 CP si 125 CP. De la mijlocul anului 2018 va exista si o versiune de 100 CP a acestui propulsor.

Varianta de 125 CP cu transmisie automata cu sase trepte va oferi padele in spatele volanului pentru o schimbare mai confortabila a treptelor pe modul manual.

„Noul EcoSport va continua sa ofere setari ale suspensiilor si ale directiei ajustate special pentru clientii din Europa, cu un profil optimizat al amortizoarelor, arcurilor, al raportului de directie, al puntii spate cu bara de torsiune, al setarilor sistemului ESP si al nivelului de asistenta la nivelul directiei”, precizeaza Ford.

Clientii vor avea la dispozitie 12 culori exterioare indraznete, inclusiv Lightening Blue, Ruby Red sau Tiger Eye, aceasta din urma o nuanta portocalie metalica vibranta. De asemenea, fiecare client isi poate personaliza propriul SUV cu ajutorul optiunii plafonului vopsit intr-o nuanta contrastanta.

Noul design al jantelor cu diametrul de 17 si 18 inch completeaza caracterul dur si sportiv al masinii, jantele fiind la oferit de asemenea in mai multe variante de culoare si textura: Magnetic Low Gloss, Shadow Silver, Flash Grey si High Gloss Black.

Clientii vor avea la dispozitie in continuare optiunea rotii de rezerva montate pe hayon, un element distinctiv al lui EcoSport.

EcoSport este oferit acum cu un interior al carui rafinament este de nivel superior, comenzile usor de utilizat si materialele moi la atingere completand consola centrala noua si desenata ergonomic, cu putine butoane fizice, conceputa astfel pentru a facilita operarea functiilor masinii.

Scaunele au primit un design nou si sunt optimizate pentru un confort mai ridicat pe locurile frontale si pe cele posterioare, oferind o calitate perceputa superioara cu ajutorul tapiteriei mixte piele-textil. Pasagerii pot sa asorteze ambianta generala a masinii cu propria stare de spirit cu ajutorul iluminarii ambientale ajustabile, optiune care este disponibila in sapte culori.

Habitaclul beneficiaza de o serie de solutii inteligente de depozitare, inclusiv o podea a portbagajului ajustabila pe inaltime care poate fi ridicata pentru a oferi un compartiment ascuns voluminos dedicat bagajelor sau poate fi coborata pentru a creste capacitatea portbagajului la 334 litri. Consola centrala noua ofera o cotiera retractabila si culisanta integrata care in interior gazduieste un spatiu de depozitare ideal pentru tablete sau pentru alte obiecte de mici dimensiuni.

Varianta EcoSport ST-Line va fi disponibila in echiparea standard cu spoilere si praguri laterale unice inspirate din familia modelelor Ford Performance, cu bare de plafon si rame negre pentru blocurile optice frontale, cu jante Dark Tarnish de 17 inch, cu embleme ST-Line, cu plafon si oglinzi laterale contrastante. La interior, aceasta versiune ofera un volan ST-Line unic cu partea inferioara tesita si imbracat in piele.

Scaunele cu tapiterie partial din piele beneficiaza de insertii Miko-Dinamica – un material special de tip „piele intoarsa” fabricat din poliester reciclat – si de cusaturi de culoare rosie. Pachetul ST-Line este completat pe EcoSport de schimbatorul de viteze si de manerul franei de mana imbracate in piele, de pragurile ST-Line si de pedalierul sport din otel.

Sistemul de comunicare si multimedia SYNC 3 este compatibil cu Apple CarPlay si Android Auto. SYNC 3 este oferit cu ajutorul unui ecran tactil color de 8 inch care este asezat deasupra plansei de bord si poate fi operat cu ajutorul gesturilor pinch si swipe, cunoscute din lumea telefoanelor mobile. SYNC 3 este oferit si in compania optiunii ecranului tactil color de 6.5 inch. De asemenea, un display color de 4.2 inch le ofera clientilor conectivitatea Bluetooth si doua porturi USB.

Noul pachet audio B&O PLAY ofera o experienta acustica de inalta definitie. Cu ajutorul a 10 incinte acustice, implicit un subwoofer montat in portabagaj si o boxa dedicata sunetelor de frecvente medii montata in bord, sistemul a fost calibrat special pentru EcoSport si este controlat cu ajutorul unui Amplificator digital de procesare a semnalului care ofera o calibrare precisa si un mixaj audio superior, implicit un mod Surround Sound.

EcoSport este prezentat in premiera cu un sistem Cruise Control cu limitator cu viteza ajustabil care ii ajuta pe soferi sa mentina masina in limitele legale de viteza si cu o camera de marsarier pentru a executa manevrele de parcare mai usor.

Comutatorul automat de faza lunga si senzorii de ploaie preiau o parte dintre responsabilitatile soferului si ii permit acestuia sa se concentreze mai bine la sosea, in timp ce volanul incalzit si Controlul electronic automat al temperaturii imbunatatesc si mai mult nivelul de confort. Oferta tehnologica a lui EcoSport este completata de instrumentarul digital cu diagonala de 4.2 inch prin care pot fi accesate foarte usor informatiile-cheie ale calatoriei, in timp ce oglinzile rabatabile sunt incalzite pentru a putea fi dezghetate mult mai usor in diminetile reci.

Suita de sisteme de asistenta include Blind Spot Information System, care poate sa-l notifice pe sofer in legatura cu alte vehicule care se apropie in unghiul mort, si Roll Stability Control, care ajusteaza cuplul dezvoltat de motor si fortele de franare pentru a-i ajuta pe soferi sa mentina controlul masinii.

Sistemele de protectie a pasagerilor includ airbag-uri frontale pentru sofer si pasager, airbag de genunchi pentru sofer, airbag-uri laterale cu protectie suplimentara la nivelul toracelui desenate pentru a indeparta pasagerul de zona critica a unui eventual impact si noile airbag-uri de tip cortina care ofera o acoperire maxima la impactele laterale. EcoSport este, de asemenea, o masina mai atenta la ceea ce se intampla in jurul sau cu ajutorul alarmei de perimetru care este oferita standard.

„Am imbunatatit calitatea, tehnologia si versatilitatea noului Ford EcoSport pentru a le oferi clientilor increderea si controlul pe care le doresc clientii SUV-urilor subcompacte”, spune Gary Boes, director global al gamei de vehicule de segment B din cadrul Ford Motor Company.

1 comentariu

Laurentiu 9 aprilie 2018 - 16:04

NU cumparati Ford Ecosport fabricat in Romania la Craiova! In contract am o configuratie si in realitate mi-a fost livrata alta configuratie cu piese alta culoare si de proasta calitate sau unele dotari chiar lipseau. Dealerul spune ca asa a venit de la fabrica de la Craiova si trebuie sa o receptionez asa cum este! Poate Protectia Consumatorului sau in instanta voi reusi sa dovedesc ca Ford Romania isi inseala clientii. Atentie! La toate variantele de echipare Ecosport sunt diferente intre ceea ce scrie in oferta si in contract si ceea ce livreaza!

Reply

Lasa un comentariu