Acasa Industrie Europa trebuie sa produca pe scara larga baterii pentru masini electrice, in caz contrar exista riscul de a „transfera” multe locuri de munca in China

Europa trebuie sa produca pe scara larga baterii pentru masini electrice, in caz contrar exista riscul de a „transfera” multe locuri de munca in China

de Vlad Barza

Europa nu ar trebui sa renunte foarte rapid la masinile pe combustie interna si este nevoie sa fie creata o productie solida de baterii pentru masinile electrice pe continent, avertizeaza seful asociatiei care reuneste producatorii de componente auto. Marele risc este ca multe mii de locuri de munca sa se piarda la furnizorii din Europa in favoarea companiilor din China care au productii mari de baterii pentru masini electrice. In medie, constructorii platesc intre 4.000 si 7.000 euro pentru bateria fiecarui vehicul 100% electric.

In Europa lucreaza aproximativ cinci milioane de oameni in fabricile de componente auto si temerea industriei este ca trecerea la masini electrice va reduce cu cateva sute de mii numarul de angajati. Masinile electrice au mai putine componente si o parte dintre sistemele care exista la masinile diesel si pe benzina nu se vor mai regasi in masinile pur-electrice si deci nu va mai fi nevoie de productia anumitor piese.

Va fi insa nevoie de productia de baterii, iar aici Europa sta foarte rau, in timp ce China, Coreea de Sud si Japonia stau foarte bine.

Tranzitia catre masini electrice trebuie sa fie in asa fel gandita incat sa nu oferim un dar nedorit chinezilor, avertizeaza Roberto Vavassori, presedintele Asociatiei Europene a Producatorilor de Componente Auto. El spune ca, spre deosebire de Asia, Europa nu sta deloc bine la productia de baterii, dar nici la cea de senzori si microprocesoare, componente care se vor regasi din plin in masinile conectate ale viitorului si, mai tarziu, in cele autonome.

Sindicatele de peste tot din Europa de Vest insista pe langa patronat ca in diverse fabrici auto sa se treaca si la productia de masini electrice, dar si la cea de baterii, in loc sa se desfiinteze locuri de munca in favoarea companiilor din Asia. Europa trebuie sa faca in asa fel incat sa aiba o productie semnificativa de baterii, dar trebuie sa gaseasca si moduri de a reduce in continuare emisiile la masinile pe benzina si motorina, fie construind motoare mai economice, fie utilizand combustibili sintetici.

La acelasi subiect s-a referit si seful marcii Volkswagen, Herbert Diess, care spune ca Europa trebuie sa creeze un producator regional de baterii care sa ajunga sa concureze cu marii producatori din Asia.

In prezent piata anuala a bateriilor pentru masini electrice este de sub 10 miliarde dolari, dar se prognozeaza ca va trece de 200 miliarde dolari/an in doua decenii. Cele mai cunoscute companii sunt LG Chem, Panasonic si Samsung, dar in China, spre exemplu, sunt peste 140 de producatori de baterii electrice, cel mai cunoscut fiind BYD.

Sursa: Reuters

Lasa un comentariu