Acasa Industrie Vizita la Continental Anvelope Timisoara, uzina care poate „incalta” 80% din parcul de autoturisme al Romaniei

Vizita la Continental Anvelope Timisoara, uzina care poate „incalta” 80% din parcul de autoturisme al Romaniei

de Adrian Mitrea

Uzina de anvelope Continental din Timisoara s-a dezvoltat constant, ajungand in prezent la o productie anuala de circa 17 milioane de anvelope – cauciucuri cu dimensiuni de la 13 la 20 inch, pentru o gama variata de automobile, inclusiv cele de inalta performanta de la Porsche. Fabrica produce si anvelope pentru vehicule comerciale usoare, dar si pentru masini electrice, iar in ton cu directia eco cei de la Continental au investit 10,5 milioane euro intr-o instalatie moderna pentru tratarea mirosurilor care este complet functionala de mai bine de un an. Tehnologia reprezinta o premiera in Romania pentru o uzina de anvelope si este „imprumutata” din industria tutunului. Iata un video-reportaj realizat in uzina, in cele trei zone principale: Mixing, Vulcanizare si Control Final.

Fabrica asigura circa 2.500 locuri de munca directe in Timisoara si lucreaza aproape de capacitatea maxima de productie, castigand in timp noi clienti si noi proiecte de productie, cum ar fi anvelopele UHP (Ultra High Performance) si cele pentru automobile electrice.

In cateva zone ale fabricii este strict interzisa filmarea si fotografierea deoarece pot fi dezvaluite secrete industriale, iar accesul unei echipe de filmare in interior este ceva extraordinar – o ocazie rara. Acesta este si motivul pentru care nu veti gasi mai multe imagini foto sau video din aceasta fabrica pe nicaieri (valabil pentru aproape orice uzina de anvelope, indiferent de marca).

In acest material puteti vedea zona de Mixing, unde este creat „aluatul” pentru anvelope, zona de Vulcanizare, unde anvelopele sunt „coapte” in niste prese speciale, incalzite, si tot aici cauciucul isi primeste desenul caii de rulare si inscriptiile de pe flancuri. Apoi ajungem in zona de Control Final, unde fiecare anvelopa este inspectata de un specialist, curatata de bavuri si trimisa in reteaua de comercializare.

Zonele de Mixing si Vulcanizare sunt generatoare de mirosuri – un lucru reclamat de locuitorii din Timisoara in trecut. Insa, din 2016, este complet functional un sistem de eliminare a mirosurilor montat in premiera in Romania pentru o fabrica de anvelope si este inspirat din industria tutunului, fiind furnizat de specialistii de la Aerox. Mai concret, in zona de Vulcanizare a fost instalat un sistem de „Oxidare Non-Termica – Tehnologie cu Plasma Rece (oxigen activ)”. Tehnologia consta intr-un curent alternativ ce genereaza un camp de plasma care descompune oxigenul si apa din aer in radicali de oxigen. Se produce o reactie de oxidare la contactul cu aerul din procesul de productie, care, la randul ei, neutralizeaza moleculele de miros rezultate in procesul de vulcanizare a anvelopelor.

In zona de Mixing isi face treaba un alt echipament, denumit „Oxidare Termica Regenerativa” (RTO), care distruge compusii organici volatili prin oxidarea lor la temperatura inalta – cam ce face un catalizator pe un automobil echipat cu motor pe benzina sau diesel.

41 comentarii

Liv 29 august 2017 - 14:16

Eu stau langa fabrica de bere Timisoreana si miroase mai rau decat mirosea pe vremuri de la Continental! Bine ca nu stam langa vreo ferma de porci!

Reply
Mihai 29 august 2017 - 14:18

pana sa aduca instalatia asta se simtea miros in tot orasul!

Reply
Vasi 29 august 2017 - 14:36

arata bine ce spuneti voi aici, dar mirosul se mai simte. Sa continue cu investitiile in filtrarea aerului!

Reply
Rusu 29 august 2017 - 15:36

Avem o asa minunatie de fabrica in RO iar lumea cumpara anvelope SH sau chinezesti. Ce sa mai zici?! Eu am Renault Megane care a venit din fabrica cu anvelope Continental si sunt foarte multumit de ele.

Reply
Mugur 30 august 2017 - 09:24

Nu ne-ar strica o asemenea fabrica si in alte zone ale tarii!

Reply
Andrei 30 august 2017 - 13:27

Eu stau langa politia locala si acum 2 zile s-a simtit groaznic mirosul. Poate ar trebui sa il intrebati pe domnii de la Continental daca instalatia functioneaza 24/ 7. Tindem sa credem ca noaptea uita sa o mai deschida….

Reply
Adrian Mitrea 31 august 2017 - 22:57

Salut, Andrei! Intamplarea face ca l-am intrebat chestia asta chiar pe directorul uzinei. Sistemul functioneaza automat, deci nu e ca si cum decide cineva sa-l opreasca noaptea sau in alt moment al zilei.

Mai mult decat atat, directorul uzinei spune ca le calca pragul mereu Garda de Mediu pentru a-i inspecta si de fiecare data totul este in regula.

Cei de la Continental chiar au incercat sa afle in ce loc din oras se simte miros si au vrut sa-i invite pe cetatenii care fac reclamatii in interiorul fabricii, sa vada si ei cu ochii lor realitatea de acolo. Povestea e mai complicata, pentru ca pe fir intra protectia datelor si persoanelor si nu se poate realiza un contact intre companie si reclamanti.

De asemenea, am mai aflat ca numarul de reclamatii s-a redus de mai bine de zece ori dupa instalarea instalatiei de purificare a aerului.

Deci eu cred ca in timpul realizarii acestui reportaj n-am vazut doar niste cutii goale, ci o instalatie functionala.

Cam asa sta treaba…

Reply
ionica 1 septembrie 2017 - 13:35

se simte pana in cale aradului si culmea numai noaptea. pt un director de fabrica sa dea un raspuns political correct nu e mare greutate iar garda de mediu merge in vizite de curtoazie acolo. –buna de la garda de mediu suntem–o cafea un suc ceva?– da multumim. ceva probleme? merg filtrele nu?– da totul ok– multumim la revedere– concis. numai ca mirosul exista si miroase a cauciuc, al simt majoritatea timisorenilor. mirosul nu al simt satelitii continental si media asta care nu vrea sa supere un asa investitor sau sa gandeasca ca da sunt instalatii de purificare da ele consuma curent electric care costa bani. asa ca in 2 nopti din cele 7 cate are saptamana se da drumul la gaze pe cai ocolite iar instalatiile merg la standby ca sa nu apara pe grafice inchiderea iar garda de mediu e suficient de intelegatoare ca sa nu inteleaga datele secrete si complicate pe care prostii si spionii de timisoreni le miros in mod regulat. nu-i asa domnu jurnalist? stiti ca daca minciunelele ar fi ca paradontoza ar trebuii sa duceti tastatura cu care scoateti raspunsuri la detartraj? ca pute .da-ne nr dvs de telefon si te sunam noi sa vii sa receptionezi mirosul si apoi sa ne explici live cum merg raspunsurile cu instalatiile sincron. era nevoie de raspunsul asta ipocrit? daca reclamatiile s-au redus de 10 ori ce rezulta? ca nu e miros sau oamenii s-au saturat sa faca observatie? e ca la oug13 daca oameni nu mai ies in strada inseamna ca e bine? continental poate sa faca pe hartie totul perfect ca si psd.

Reply
timisorean 1 septembrie 2017 - 22:59

Draga autor,
te invit cu tot cu Garda de mediu sa inspiri aer curat in Lipovei, Aradului, Dumbravita, Centru si unde mai doresti in Timisoara.

Reply
YoYo 1 septembrie 2017 - 23:11

Stii ca poti sa te muti oricand, nu? Ce ma distreaza pe mine treaba asta cu romanul vesnic nemultumit… Cand are industrie, se plange ca are? Cand n-are, plange ca de ce nu vin incestitorii! Sunteti patetici fratilor!

Reply
Toma Robert 2 septembrie 2017 - 10:57

Eram aici. Ei au venit peste noi. Si faza cu mutatu pentru jumatate de oras cam greu.
Numa’ de bine.

Lucian 2 septembrie 2017 - 20:57

Reclamatiile s-au imputinat pentru ca s-au saturat oamenii sa faca reclamatii si nimeni sa nu-i bage in seama la
modul real! pute des, in special in weekenduri! locuiesc in zona.

Reply
Flavia 8 decembrie 2018 - 01:54

Banii vorbesc te înfunzi ..chiar nu poți respira seara și dimineața cazi jos daca ieși afară

Reply
Alex 30 august 2017 - 14:03

Instalatiile de filtrare sunt folosite doar ziua, noaptea e prapad. Nu poate intra nimeni peste ei sa ii verifice!

Reply
Suparatu' 30 august 2017 - 14:09

Se simte groaznic mirosul, pana in centrul timisoarei, pana la margine in zona Mehala. E degeaba, n-are ce cauta in oras, afara, la 30 km distanda de oras. Cautati in strainatate sa vedeti cat de aproape de oras au ei fabricile de anvelope. Au venit aici ca la noi nu prea comenteaza lumea, e pe stilul las-o ba ca merge asa, bine ca nu e fabrica de porci.

Trezi-ti-va, Continental + P&G + Azur = alergii + cancer.

Afara din oras !!!

Reply
cristian 30 august 2017 - 14:54

niste mincinosi! eu locuiesc la <1km de Continental de multi ani. Si inainte de 2016 a mirosit si acum miroase. Rau!
ps: si inainte de 2016 au sustinut ca nu polueaza. Insa simtim cu totii in TM cum sta treaba de fapt!

Reply
MariaM 1 septembrie 2017 - 23:14

Pai si de ce nu va duceti peste primar? Ori sa le impuna restrictii mai drastice alora de la Continental in ceea ce priveste emisiile, ori sa le propuna un teren in afara orasului pentru relocare mai departe de comunitate. E simplu.

Reply
adrian 30 august 2017 - 14:28

Stau in complex (6km) si seara tot se simte mirosul, mai ales ca-l recunosc instant, ajungand si cu unele lucrari in incinta halelor. In halele cu prese oamenii sunt foarte expusi. trapele se deschid pentru ca absorbtia aerului dupa presare nu se face cum trebuie. oricare ar lucra acolo ar intelege situatia, Dar e greu sa te lupti cu un gigant care sfideaza prin conducerea romaneasca, unde numerele dicteaza, alimentand sistemul infect de care incercam sa scapam de zeci de ani. Pacat ca cei din conducere prefera sa duca o viata „buna” in contracte, neconstientizant ca sunt expusi si ei pe termen lung impreuna cu copiii/familiile lor. Ajungem o societate plina de ura,nesimtire, dispret, egoism si nepasare. Lumea nu intelege ca fiind unita se pot face multe…

Reply
Lori 1 septembrie 2017 - 23:18

Eu ma intreb de ce lucreaza mii de oameni pentru ei daca situatia e asa nasoala cum zic unii pe aici. iar tu zici ca ai fost in hale si recunosti mirosul. Pai de ce-ai fost sa lucrezi pentru ei daca nu agreezi compania?

Reply
iosala 30 august 2017 - 15:21

„reportaj sponsorizat de Continental” … asta spune tot.
lasati-o balta , pute in oras de rupe, mai ales dupa lasarea serii.
degeaba au tehnologii, daca nu le si folosesc !

Reply
Toma Robert 30 august 2017 - 19:20

Pute toata Timisoara de la ei. Halal investitori.
Mai bine saraci si sanatosi.

Reply
Iosif 1 septembrie 2017 - 23:20

Saraci si morti (de foame) vrei sa spui. In niciun caz saracia n-a adus vrrodata sanatate. Nici fizica, nici psihica! Probabil ca cea mai decenta rezolvare ar fi relocarea langa Timisoara.

Reply
Nikos 31 august 2017 - 09:39

Putuare de cauciuc infernala. Job-uri de rahat pt muncitori. Sa mearga la mama lor sa polueze in halul asta!

Reply
Marcu 1 septembrie 2017 - 23:22

Toate orasele care au industrie dezvoltata au probleme si exista nemultumiri. Oriunde pe lumea asta.

Reply
Adi 31 august 2017 - 11:17

Stau in Lipovei. Pute noaptea de sa mori!!!! Isi bat joc de noi. Ne cred niste tampiti pentru ca nu suntem instare sa protestam impotriva lor. Avem niste politicieni locali de tot rahatul care pentru putina mita inchid ochii la poluarea care o fac jegurile astea!
Pentru redactie: Eu ma gandesc ca ar fi frumos din partea voastra sa faceti un articol despre modul in care angajatii Conti Anvelope dar si Conti Automotive au fost pusi sa semneze silit o declaratie cum ca nu ii deranjeaza mirosurile si poluarea de la fabrica de cauciucuri! (editat de 0-100.ro din cauza limbajului).

Reply
Alin 31 august 2017 - 15:37

Miroase groaznic in Timisoara. Pacat, e un oras superb! Tampenia asta de fabrica pozitionata in oras il distruge efectiv. Eu personal nu mai folosesc cauciucuri Continental de ani de zile din motivul asta.

Reply
Marcu 1 septembrie 2017 - 23:25

Timisoara oras superb?! E un santier generalizat, plin de praf si cu drumuri foarte proaste, trotuare rupte sau inexistente, sufocat de masini.

Reply
Adi 31 august 2017 - 18:20

Pentru redactie: Vad ca mi-ati corectat doar limbajul care va deranja pe voi :).
Sa stiti ca deranjeaza, sa vezi astfel de articole, cand tu locuiesti in zona si vara pe canigula, cu copil mic, nu poti tine noaptea geamul deschis, mutumita acestui nemaipomenit „investor” (alias profitor).
Chiar ar fi moral din partea voastra sa scrieti adevarul. Poate veniti vreo cateva nopti in zona sa vedeti ce inseamna pentru timisoreni acesta fabrica, de care foarte multi s-ar scapa cu drag.

P.S. Multumesc ca nu mi-ati sters postul.

Reply
Adrian Mitrea 31 august 2017 - 22:47

Adi, am stat in Timisoara si cand am venit in prospectie pentru a realiza acest clip (doua nopti), si cand l-am realizat (alte doua nopti). Am stat la Hotel Check Inn de fiecare data, daca ti se pare relevant ca punct in oras.
Nu cunosc atat de bine Timisoara ca zone.
Deci am fost anul asta de doua ori, iar in trecut am fost cam o data pe an in oras. Singurele momente cand am simtit miros in oras de la fabrica a fost prin 2012-2013.
Cu ocazia vizitelor acestea din 2017 nu am simtit niciun miros. Nici macar in curtea fabricii!
Imi e greu sa cred ca nu s-a schimbat nimic in bine in toti acesti ani, mai ales ca am simtit diferentele cu propriul nas si am si petrecut vreo doua zile prin uzina si am vazut cu ochii mei ce s-a imbunatatit.

Reply
Toma Robert 1 septembrie 2017 - 20:27

Salut,
Mai jos sunt datele din ultimele luni cand unde locuiesc eu s-a simtit mirosul de cauciuc si s-a simtit puternic (inchizi geamurile ca nu ai nici o sansa sa dormi altfel):
Iunie 2017: 7, 8, 18, 19, 26, 27, 29
Iulie 2017: 6, 7, 9, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 26, 30
August 2017: 1, 4, 9, 11, 19, 20, 25, 26, 31
Septembrie 2017: 1
Mentionez ca stau la 3km de fabrica. Sunt datele cand s-a simtit la mine in zona Aradului. In functie de vant sunt sigur ca s-a simtit si in alte zone.
Ideea este ziua nu simti niciodata si noaptea te omoara. Deci eu cred ca functioneaza instalatia, doar cand se doreste.
Sistem automat-ne-automat ar trebui sa isi ia fabrica de aici si sa si-o duca unde vor. Ne-ar fi mult mai bine fara ei.

Reply
Red 31 august 2017 - 18:13

Am o impresie că ceva nu miroase a bine >:D

Reply
Radu S. 31 august 2017 - 18:49

Ce nu inteleg unii este ca nu e vina Continental pentru ca uzina lor e in oras. Au cumparat o parte dintr-o fosta platforma industriala. Daca nu cumparau ei si daca nu investeau, pe terenul ala ar fi crescut ambrozie si caini maidanezi. Vedeti Aro. Eu stau in vecinatatea unei fabrici Coca Cola si nici acolo nu miroase a frezii uneori.
Mai bine sa avem industrie decat sa n-avem, zic!
Si nu cred ca e un pericol pentru populatie din moment ce au avize de mediu si oameni care lucreaza zilnic fix in fabrica, resimtind probabil un miros mai puternic decat nu stiu cine din Lipova sau de la 3 km distanta.

Reply
Toma Robert 31 august 2017 - 23:29

Prefer ambrozie si caini maidanezi decat pe astia, zic!
Numa’ de bine.

Reply
Tomtom 1 septembrie 2017 - 23:27

Atunci e vai steaua ta daca gandesti asa!

Reply
timisorean 1 septembrie 2017 - 23:06

gresesti amarnic, principial.

Reply
claudius 31 august 2017 - 22:59

Cateodata chiar si ziua daca bate vantul dinspre fabrica, miroase atat de tare incat pur si simplu iti vine sa vomiti. Ziua e cum e, dar noaptea e cumplit. Nu stiu ce substante chimice evacueaza Conti, dar sunt foarte agresive pentru caile respiratorii si sistemul nervos central. Da, au creat cateva sute de locuri de munca, dar otravesc aproape o lumatate de milion de oameni…Credeti ca in Germania ar putea sa aiba o asa fabrica sa zicem in Munchen?

Reply
timisorean 1 septembrie 2017 - 23:07

de asta au venit aici, ca li se permite

Reply
Iulia 1 septembrie 2017 - 23:30

Cred ca la SNC te-a afectat altceva, mai demult. Trebuie sa fii chiar limitat sa crezi ca o firma atat de mare in tara asta poate functiona ilegal.

Reply
razvan 7 septembrie 2017 - 11:43

@Iulia: mai usor cu jignirile.
scandalul VW legat de emisiile de noxe iti spune ceva? Marea companie VW(in top3 mondial ca nr de masini vandute) a lucrat legal?

Reply
e33 1 septembrie 2017 - 09:24

#saftyFirst

Reply
razvan 13 mai 2018 - 12:30

Tu esti ala care scrie AN in loc de IN ? Cum ai ajuns pana aici ?

Reply

Lasa un comentariu