Acasa Volkswagen Volkswagen si Bosch vor plati 1,6 miliarde dolari in SUA pentru despagubiri in scandalul emisiilor

Volkswagen si Bosch vor plati 1,6 miliarde dolari in SUA pentru despagubiri in scandalul emisiilor

de Vlad Barza

Passat SE Business (sursa - Volkswagen)

Volkswagen si furnizorul german de componente Robert Bosch au convenit sa plateasca 1,6 miliarde de dolari pentru rascumparari si despagubirea proprietarilor a circa 80.000 de vehicule diesel cu motoare de 3 litri care polueaza peste normele admise, transmite Reuters, citata de News.ro.

Cele doua companii ar putea totodata sa fie obligate sa plateasca peste 4 miliarde de dolari, daca autoritatile de reglementare nu vor aproba remediile propuse pentru toate vehiculele, potrivit documentelor depuse in justitie marti seara.

In decembrie, VW a anuntat ca a convenit sa rascumpere 20.000 de vehicule, anticipand sa remedieze alte 60.000.

Documentele incluse in acord arata ca daca autoritatile de reglementare nu aproba solutia de remediere pentru toate vehiculele, costurile suportate de VW ar putea creste.

Potrivit acordului, proprietarii de vehicule cu motoare de 3 litri care opteaza pentru remedierea acestora vor obtine compensatii de 7.000-16.000 de dolari din partea VW, iar producatorul auto va plati fiecaruia alte 500 de dolari daca modificarile tehnice vor reduce performantele vehiculelor.

Proprietarii care vor opta pentru rascumparare vor primi 7.500 de dolari, pe langa valoarea vehiculelor.

Astfel, VW va plati cel putin 1,26 de miliarde de dolari, iar furnizorul german de componente Robert Bosch 327,5 milioane de dolari.

Anterior, VW a acceptat sa cheltuiasca pana la 10,03 miliarde de dolari pentru rascumpararea a pana la 475.000 de vehicule cu motoare diesel de 2 litri, dupa ce a recunoscut ca a instalat pe acestea un soft care reduce nivelul emisiilor in timpul testelor de poluare.

Un judecator federal din San Francisco va sustine o audiere pentru aprobarea acordurilor pe 14 februarie.

Lasa un comentariu