Acasa Siguranta Auto VIDEO: Invatati din greselile altora. A venit iarna: reduceti viteza si evitati manevrele bruste

VIDEO: Invatati din greselile altora. A venit iarna: reduceti viteza si evitati manevrele bruste

de Adrian Mitrea

Condus Iarna (sursa - BMW)

Un clip de 10 minute cu accidente petrecute pe timp de iarna in Rusia este o colectie a catorva greseli pe care soferi din toata lumea le fac iar si iar, iarna. Cum temperaturile scad adesea sub 0 grade Celsius si precipitatiile nu intarzie sa apara in diverse zone ale tarii, nu uitati: reduceti viteza si evitati manevrele bruste.

Cele mai multe accidente din clipul de mai sus ar fi putut fi evitate:

  • 1. Daca soferii ar fi redus viteza, adaptand-o la conditiile de iarna. Sa nu uitam ca iarna mediul este mai imprevizibil (petece de gheata, rafale de vant, vizibilitate slaba). Concomitent cu reducerea vitezei este recomandata o crestere semnificativa a distantei de siguranta in raport cu masina din fata. Chiar primul accident din clip ilustreaza perfect de ce o distanta mai mare este indicata.
  • 2. Daca soferii ar fi evitat manevrele bruste. Autovehiculele se pot destabiliza mult mai usor in conditii de iarna (aderenta redusa). Astfel, masina va avea o traiectorie mai greu de controlat, fiind imprevizibila si periculoasa. De cele mai multe ori pierderea controlului – situatie in care poti sa ajungi foarte usor, dupa cum se vede – conduce invariabil catre un impact.
  • 3. Daca toti participantii la trafic ar fi anticipat un pic mai bine comportamentul celorlalti.

La toate acestea se adauga, desigur, starea tehnica a masinilor si mai ales a anvelopelor. E important ca atunci cand conduci o masina sa iti adaptezi stilul la starea si performantele sale.

Lasa un comentariu