Acasa Piata Auto Cum merge piata masinilor electrice si ce modele se vand cel mai bine

Cum merge piata masinilor electrice si ce modele se vand cel mai bine

de Vlad Barza

Piata masinilor electrice-infografic (sursa - JATO)

Vanzarile de masini 100% electrice au crescut cu 30% in lume intre ianuarie si august, arata un raport al JATO ce evidentiaza Norvegia ca fiind tara unde „electricele” au cea mai mare cota de piata. Austria, Franta si Olanda stau extrem de bine, iar in clasamentul marcilor conduce modelul Nissan Leaf.

Datele JATO arata ca vanzarile de masini electrice au crescut cu 30% in lume, pana la 173.000 de unitati, cele mai vandute modele fiind Nissan Leaf, Tesla Model S, Renault Zoe, BYD E6 si BAIC Seria E.

China este cea mai mare piata, cu 40% din total, Europa contribuie cu 31%, iar SUA are o cincime din vanzarile mondiale. Chinezii de la BYD si BAIC au o evolutie fulminanta, vanzarile crescand de cateva ori fata de 2015. Fata de anul trecut vanzarile Tesla si BMW au scazut usor, in timp ce la Nissan avansul a fost de 6%, iar la Renault, de 32%.

Norvegia este tara unde masina electrica a patrauns cel mai puternic, avand 14% din piata totala datorita unui context unic si unor legi reguli speciale. Alte cinci tari europene stau relativ bine: Austria, Franta, Olanda, Elvetia si Suedia.

Interesant este ca vanzarile de masini 100% electrice au scazut in SUA cu 20% din cauza autonomiei reduse, a preturilor mici la benzina si a faptul ca nu exista modele pick-up 100% electrice.

Lasa un comentariu