Acasa Tesla Motors VIDEO: Tesla a prezentat Model X in versiunea de productie: e cel mai sigur SUV din lume si are autonomie 400 km

VIDEO: Tesla a prezentat Model X in versiunea de productie: e cel mai sigur SUV din lume si are autonomie 400 km

de Adrian Mitrea

Tesla Model X (sursa - Tesla Motors)

Tesla Motors a prezentat primul sau SUV, denumit Tesla Model X – acesta fiind prezentat ca cel mai sigur SUV din lume si, pe deasupra, are si cu o autonomie de 400 km (cu baterie de 90 kWh). Livrarile vor incepe in 2016, spre vara, pentru cei care isi comanda masina acum, iar cei care au fost printre primii si-au primit masinile chiar in seara lansarii oficiale, marti, 29 septembrie. Preturile pornesc de la 132.000 dolari.

Masina are doua filtre de aer pentru habitaclu pentru a oferi pasagerilor un aer mai curat. Seful Tesla Motors, Elon Musk, a glumit spunand ca inginerii au proiectat Model X inainte sa apara “evenimentele recente”, facand deci o trimitere discreta la scandalul Volkswagen privind emisiile poluante ale masinilor diesel.

Sistemul de filtrare a aerului din Model X asigura o protectie de 300 de ori mai buna impotriva bacteriilor de 500 de ori mai buna impotriva alergenilor, de 700 de ori mai buna impotriva smogului si 800 de ori mai buna impotriva virusurilor. Protectia atat de buna este asigurata prin utilizarea trei straturi de carbon activ: primul absoarbe hidrocarburile, al doilea opreste gazele acide (sulf), iar al treilea opreste gazele alcaline (amoniac).

Potrivit lui Musk, aerul din masina este la fel de curat ca intr-o sala de operatie dintr-un spital. Exista chiar si un buton al setarilor de climatizare care are functie de “aparare impotriva atacurilor biochimice”, adica un mod de functionare care permite filtrare maxima si utilizare cat mai buna a aerului curat din habitaclu.

O alta functie interesanta este ca masina detecteaza prezenta soferului (cu cheia asupra lui) si deschide automat usa, facandu-i loc sa intre in masina, apoi o inchide la loc, automat, dupa ce soferul a urcat.

O alta caracteristica este parbrizul panoramic, prelungit pana deasupra capetelor ocupantilor din fata.

Usile din spate, formate din doua bucati, au fost concepute sa se ridice pentru un acces mai facil masina. Sunt dotate cu senzori ca sa poata opera optim si in garaje mai putin inalte.

Masina poate tracta pana la 2.250 kg (rulote mari, ambarcatiuni, etc…).

Versiunea standard (Model X 90D) are autonomie 413 km, tractiune integrala si un timp de accelerare pana la 100 km/h de circa 5 secunde (0-60 mph in 4,8 secunde), viteza maxima fiind 250 km/h. Varianta cu performante de accelerare mai bune (Model X P90D) atinge 100 km/h in sub 3,5 secunde (0-60 mph in 3,2 secunde), avand o autonomie putin mai redusa (circa 400 km) si aceeasi viteza maxima.

Versiunea 90D costa 132.000 dolari, iar varianta P90D costa 142.000 dolari.

Lasa un comentariu