Acasa Dacia De ce la Dacia ponderea femeilor este aproape dubla fata de intregul grup Renault si cat va mai creste

De ce la Dacia ponderea femeilor este aproape dubla fata de intregul grup Renault si cat va mai creste

de Vlad Barza

Femei in uzina Dacia (sursa - Dacia)

La Automobile Dacia 32% dintre angajati sunt femei, iar ponderea va creste in continuare, in timp ce pe plan mondial la Renault femeile reprezinta doar 18%, iar in uzinele din tarile musulmane procentele sunt nesemnificative. In unele departamente la Mioveni femeile reprezinta 80% din total, iar ponderea mare isi are originea si in comunism, dar si in strategia Renault din ultimii ani, cand nu a fost descurajat accesul femeilor nici in zonele cu munca grea din uzina. Femeile sunt foarte bune la negocieri si sunt mult mai constiincioase, spun oficialii Renault.

In multe uzine auto din strainatate femeile au o pondere scazuta, mai ales pe liniile de montaj. Pana acum zece ani era de neconceput ca femeile sa aiba o pondere mare in uzinele auto si foarte putine femei aveau functii importante de conducere. Acum, insa, lucrurile s-au mai schimbat si exista mai multe exemple. Unul este Mary Barra, CEO al GM, alt exemplu este Barb Samardzich, director operational al Ford Europe.

Uzina Dacia este un exemplu special fiindca procentul de femei a crescut constant, urmand sa depaseasca in acest ritm 40% din total in anii urmatori. De ce se intampla asta, de ce tine cu orice pret Dacia sa creasca procentul femeilor care lucreaza in uzina?

„Femeile joaca un rol important in viata noastra si va spun asta din postura unui barbat care are trei fete, trei surori si, bineinteles, o sotie. Femeile joaca un rol important si in business si multe studii au demonstrat ca echipele mixte sunt mai creative, mai eficiente si mai echilibrate. In Renault Romania, 32% dintre angajati sunt femei, fata de o medie de 18% in industria auto la nivel mondial”, a spus Nicolas Maure, director general Dacia, prezent la evenimentul Gala Femeilor de Succes Renault Romania.

El spune ca sunt zone unde ponderea femeilor este mica. Putine femei sunt sefe de echipa in fabricatie, putine si la Uzina Vehicule si putine sunt sefe de echipa in inginerie. Daca va creste ponderea femeilor, va creste si productivitatea si conditiile de munca, iar „dialogul social” se va imbunatati, mai spune Maure.

Daca la Dacia media este de peste 30%, in tot grupul Renault, la nivel mondial, femeile reprezinta 18% dintre cei 117.000 angajati. La Dacia lucreaza 5.300 de femei.

Media de varsta a angajatilor Dacia este de 45 de ani, cei mai tineri angajati fiind de 20-22 de ani, depinzand de meserie, spune Dana Oprisan, directoarea de resurse umane a Renault Romania.

Cat de mult va creste ponderea femeilor in total angajatilor Dacia?

„In populatia totala a Romaniei femeile reprezinta peste 50%, stim foarte clar ca pe viitor populatia imbatraneste, natalitatea scade si exista si procesul de migrare a fortei de munca. Capitalul de care dispunem, femei care nu sunt disponibile pe piata muncii, dar pot redeveni active, este important. Nu ne facem un obiectiv din acest lucru, dar putem exploata aceasta pista pentru a reechilibra raportul”, spune Dana Oprisan.

Sefa Resurselor Umane mai spune ca 32% este un procent corect tinand cont de competente: „Incercam sa oferim sanse egale si, daca se va dovedi ca femeile vor candida preponderent pe posturile vacante si vor mari procentul femeilor prezente in fabricatie, cu siguranta vom sustine acest lucru. (…) Nu facem diferenta intre femei si barbati, remunerarea este la fel si incercam sa depasim anumite bariere pe care ni le punem noi insine femeile”.

De ce ponderea femeilor in industria auto romaneasca este atat de mare? Explicatiile sunt legate si de mentalitatile din perioada comunista.

„Suntem printre tarile care stau cel mai bine. E vorba si de traditiile noastre, suntem o tara ex-comunista si noi am fost invatati, luand exemplul parintilor nostri, ca si femeile si barbatii muncesc. E vorba de cultura. Nu acelasi lucru se intampla in tari precum Turcia, Algeria, Maroc. In prezent vorbim de o alta generatie, de persoane nascute dupa 1980 care au alte asteptari si alte abordari fata de tot ce inseamna munca”, explica Dana Oprisan.

La departamentul financiar este cel mai mare procent (80% femei), in timp ce in top management e cel mai mic procent (16% in conditiile in care era zero acum cinci ani).

Salariul minim de intrare la Dacia este 2.000 lei brut.

Jean Christophe Kugler, director al regiunii Eurasia, a spus in cadrul aceluasi eveniment ca femeile au reusit in multe cazuri sa obtina mult mai multe lucruri in negocierile cu furnizorii, unele femei reusind sa obtina rezultate de-a dreptul stralucite.

Renault vrea un procent important de femei chiar si in uzinele din tarile musulmane unde in trecut era de neconceput ca femeile sa lucreze pe liniile de asamblare. La uzina de asamblare deschisa recent in Algeria obiecivul este ca numarul femeior sa fie egal cu al barbatilor la liniile de montaj, iar la uzina din Bursa (Turcia) sunt 60 de femei, desi initial nu era aproape niciuna.

Lasa un comentariu