Acasa Curiozitati VIDEO: La Paris luni circula doar masinile cu numere impare

VIDEO: La Paris luni circula doar masinile cu numere impare

de Vlad Barza

(sursa - Land Rover)

Luni, 23 martie, la Paris a fost luata o masura radicala din cauza poluarii excesive: circulatia alternativa. Doar masinile cu numere impare pot circula in zona pariziana, insa transportul in comun este gratuit si se acorda si alte facilitati de compensare. Este a treia zi in ultimii 18 ani cand autoritatile iau o astfel de masura, insa primarul Anne Hidalgo anticipeaza ca se va intampla mult mai des. Municipalitatea va interzice incepand cu luna iulie o serie de vehicule poluante, ca parte a unui efort care va duce la interzicerea masinilor diesel in Paris,  peste cinci ani.

Dupa cateva zile in care nivelul de poluare a atins cote alarmante, in capitala franceza s-a decis luarea unei masuri radicale: circulatia alternativa. S-a mai intamplat de doua ori: intr-o zi din 1997 si intr-una din 2014. Interdictia include nu doar masinile, ci si scuterele si motocicletele.

Masura a intrat in vigoare luni la ora 5.30 in Paris si in 22 de comune din zona, dar exista o serie de vehicule exceptate: electricele si hibridele, cele ale unor servicii publice, de aprovizionare, cele cu numere straine si alte cateva categorii.

Pot insa circula masinile in care se gasesc minim trei persoane, municipalitatea dorind sa incurajeze oamenii sa imparta o masina, nu sa mearga mereu singuri in autoturism. Amenda este 35 de euro pe loc pentru cei ce nu respecta alternanta, iar prin oras au fost scosi 1.000 de politisti care sa urmareasca daca regulile provizorii sunt respectate.

In compensatie, cei care sunt obligati sa-si lase masina acasa pot folosi gratuit transportul in comun sau pot profita de o ora de gratuita la serviciul de car-sharing Autolib si de o zi de gratuitate la serviciul de bike-sharing Velib.

Dupa cinci zile in care poluarea a atins cote record, s-a ales luarea acestei masuri care a fost criticata de multi: unii spunand ca a venit prea tarziu, altii ca e ineficienta. Cert e ca pe viitor astfel de zile cu interdictii vor veni mult mai des, in zilele pare urmand sa circule doar masinile cu numere pare, iar in cele cele impare, celelalte.

O parte dintre parizieni spun ca vor ignora interdictia fiindca 35 de euro nu este mult. Alti sceptici spun ca o zi de interdictie nu poate schimba mai nimic.

Lasa un comentariu