Acasa Tehnologie VIDEO: Google prezinta un prototip de masina fara volan, frana si acceleratie

VIDEO: Google prezinta un prototip de masina fara volan, frana si acceleratie

de Vlad Barza

Google self-driving car (sursa - Google)

Dupa ce ani de zile a adaptat vehicule Toyota si Lexus pentru a testa masinile capabile sa se conduca singure, Google a ales sa prezinte propriul model, un prototip cu doua locuri care va fi testat in oras. Masinuta nu are volan, acceleratie sau frana, are locuri pentru doua persoane si viteza maxima va fi limitata la 40 km/h. Un constructor auto al carui nume nu a fost comunicat va asambla o flota de 100 de vehicule ce vor fi testate in SUA.

Google a facut in ultimii ani peste un milion de km cu vehicule Toyota si Lexus modicate pentru a se conduce singure, insa acum a ales sa vina cu un prototip „desenat” chiar de companie. Masinuta pare o jucarie, are motor electric, autonomie de circa 160 km si viteza maxima va fi limitata la 40 km/h.

Sergey Brin, co-fondator al Google, a prezentat masinuta intr-o conferinta de presa si spune ca drumul spre o masina autonoma complet sigura este foarte lung si compania va face parteneriate cu diverse grupuri producatoare de masini si de componente auto.

Micul vehicul are loc pentru doi pasageri, dispune de un compartiment de depozitare in bord si de un ecran pe care sunt afisate date despre parcurs. Parbrizul nu este din sticla, ci dintr-un plastic special. Partea din fata este gandita special sa para jucausa, „zambitoare” pentru ca aceste vehicule sa fie percepute ca fiind „prietenoase” de public.

Ar fi gresit sa spunem ca Google devine producator auto fiindca masinile nu vor fi produse la o „uzina Google” ci de un producator din zona Detroit, pana la inceput de 2015 urmand sa fie gata o flota de 100 de masini ce vor putea fi testate in orase din state precum California, Nevada si Florida.

In toate aceste state legea permite testarea masinilor autonome DOAR cu doi soferi de test prezenti sa intervina daca e nevoie. Restul statelor nu permit testarea acestor masini pe drumurile publice.

Masinutele Google vor face teste in traifcul din diverse orase si camerele video, senzorii si radarul pot reactiona la diverse situatii neprevazute si pot „vedea” ce se intampla 200 de metri in fata masinii. Totusi, tehnologia nu a ajuns chiar atat de departe, astfel ca testele pot fi facute doar in zone care au fost in prealabil cartografiate in detaliu sid atele sunt puse in computerul masinii autonome.

Google spune ca un mare avantaj al acestor masini este ca le da o sansa de mobilitate si oamenilor mai in varsta sau celor cu problerme, fiindca vor putea beneficia de propria masinia. Mesajul Google este ca va veni o zi in care va fi suficient sa apesi pe un buton si masina de va duce complet singura la destinatie.

Lasa un comentariu