Acasa BMW FOTO: BMW Concept Roadster va fi prezentat la Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014

FOTO: BMW Concept Roadster va fi prezentat la Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014

de Adrian Mitrea

MINI Concept Roadster (sursa - BMW Motorrad)

Cu ocazia Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014, aspiratiile BMW Motorrad cu privire la generatiile viitoare ale roadsterelor propulsate de motoare boxer vor lua o forma concreta, plina de emotie, intruchipata de BMW Concept Roadster, a anuntat BMW Group. Anul trecut, in acelasi loc, BMW Motorrad a prezentat BMW Concept Ninety – o interpretare moderna a motocicletei BMW clasice, cu motor boxer, un tribut adus celor 90 de ani de istorie BMW Motorrad.

Prin contrast, BMW Concept Roadster intruchipeaza viitorul modelelor roadster BMW cu motor boxer.

„BMW Concept Roadster arata ca, atunci cand BMW se implica, motociclismul inseamna mult mai mult decat functia perfecta. Acest concept de motocicleta simbolizeaza cat de modern si plin de emotie poate fi un roadster BMW cu propulsor boxer”, a spus Edgar Heinrich, directorul BMW Motorrad Design, intr-un comunicat de presa.

BMW Concept Roadster este un roadster BMW specific, cu motor flat-twin cu doi cilindri, bascula pe o singura parte, transmisie pe cardan si sasiu tubular usor. Conceptul reinterpreteaza aceste elemente clasice in cea mai dinamica si mai revolutionara forma.

In cea mai recenta generatie a sa, propulsorul boxer BMW cu doi cilindri genereaza 92 kW/125 CP la 7.50o rpm, dintr-o capacitate de 1.170 cmc, in timp ce cuplul maxim este de 125 Nm la 6.500 rpm.

Si din punct de vedere vizual motorul este punctul central al BMW Concept Roadster. Proportiile compacte, cu un puternic accent pe roata fata si spatele foarte scurt, promit o manevrabilitate usoara si agila. Divizarea coloristica realizeaza o separare vizuala intre sectiunea inferioara, cu motorul de culoare inchisa, si cea superioara, mai luminoasa, cu saua, rezervorul si partea din spate. Sectiunea inferioara de culoare inchisa apropie BMW Concept Roadster din punct de vedere vizual de suprafata soselei, accentuand astfel o experienta a condusului orientata spre drum. In acelasi timp, sectiunea superioara, mai deschisa, transmite usurinta si un centru de greutate coborat vizual.

Farul prezinta o interpretare dinamica si moderna a clasicului far rotund. Grupul luminos LED mat formeaza „fata” distinctiva a BMW Concept Roadster, oferindu-i un aspect tehnic. Mai mult, tehnologia LED face ca masca farului sa para plata si foarte luminoasa cand este privita din lateral. In spatele farului, un panou de instrumente redus ofera toate informatiile relevante intr-o maniera eleganta si exclusivista.

Exista componente din aluminiu slefuit care subliniaza aspectul sculptat din punct de vedere tehnic al perspectivei laterale. Cele mai importante caracteristici sunt prizele laterale de aer. Acestea sunt din aluminiu lucios si realizeaza un efect deosebit prin contrast cu suprafetele negre ale radiatorului. Ele realizeaza o deschidere triunghiulara spre partea frontala, care formal se bazeaza pe elementele „branhie” ale motocicletelor supersport BMW. Pe langa faptul ca indeplinesc functia de canalizare a aerului spre radiator, acestea realizeaza si o accentuare a impresiei dinamice a partii laterale. Nervurile de racire in nuanta Neon Yellow din interiorul prizelor sunt vizibile doar la o privire mai atenta.

Un detaliu special il reprezinta capacele supapelor, realizate din aluminiu slefuit: forma lor tridimensionala imprumuta suprafetelor rezervorului o orientare spre inainte, ceea ce ofera motorului boxer BMW un aspect foarte atletic. In plus, captuseala de protectie de pe capacele supapelor indica faptul ca BMW Concept Roadster poate si ar trebui sa se incline foarte mult la abordarea virajelor. Inspirate de protectiile pentru genunchi de pe costumele de curse, acestea dau o nota de motorsport conceptului. Un detaliu in nuanta Neon Yellow subliniaza suplimentar acest element radical.

Forma si functia sunt combinate intr-o maniera inovatoare in spoilerul motorului, orientat spre viitor. La BMW Concept Roadster, acesta nu indeplineste doar functia aerodinamica, ci incorporeaza si intregul amortizor al evacuarii fata pentru a indeplini cerintele viitoare de prevenire a zgomotului. Impreuna cu teava de esapament scurta si inclinata a sistemului de evacuare, spoilerul motorului concentreaza forma si functia in jurul propulsorului. Prin aceasta se accentueaza atitudinea compacta si dinamica a partii laterale, precum si partea spate scurta. Tuburile furcii, franele si amortizorul spate se deosebesc prin eleganta conferita de eloxare, ceea ce ofera BMW Concept Roadster o nota exclusivista de sportivitate.

BMW Group este liderul mondial al constructorilor premium de automobile si motociclete datorita marcilor BMW, MINI si Rolls-Royce. In calitate de companie ce opereaza la nivel global, BMW Group dispune de 28 de unitati de productie si asamblare in 13 tari si are o retea de vanzari in peste 140 de tari.

In 2013, BMW Group a vandut, la nivel mondial, aproximativ 1,963 milioane de automobile si 115.215 motociclete. Profitul brut pentru anul fiscal 2013 a fost de 7,91 miliarde euro, iar veniturile au atins pragul de 76,06 miliarde euro. La 31 decembrie 2013, BMW Group dispunea de o forta de munca de 110.351 de angajati.

Lasa un comentariu