Acasa Industrie Comisia Europeana a amendat cu aproape un miliard de euro cinci companii care au format un cartel in industria rulmentilor pentru automobile

Comisia Europeana a amendat cu aproape un miliard de euro cinci companii care au format un cartel in industria rulmentilor pentru automobile

de Vlad Barza

Rulmenti (sursa - bearingstore.com)

Comisia Europeana a amendat cu sume totale de peste 950 milioane euro cinci companii care timp de sapte ani au format un cartel in industria producatoare de rulmenti auto, mentinand artifical preturile la niveluri ridicate. Germanii de la Schaeffler, prezenti si in Romania, vor plati 370 milioane euro, iar suedezii de la SKF 315 milioane euro. Compania japoneza care a dezvaluit existenta cartelului a fost iertata de amenda de 86 milioane euro.

„Nu ne vom opri aici – inca investigam posibile carteluri in segmentul productiei de airbag-uri si sisteme de iluminat – ca sa dau doar cateva exemple (…) Daca adunam una cate una componentele avem aproape o masina intreaga”, a spus comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.

Ancheta incheiata acum a aratat ca cele sase companii au mentinut practicile anticoncurentiale timp de sapte ani (2004-2011) furnizand componentele la preturi ridicate, pentru a-si maximiza profiturile.

CE a amendat companii care au facut cartel in domeniul cablurilor utilizate in industria auto, dar si in cel al scaunelor auto.

Piata rulmentilor auto se ridica la doua miliarde euro/an la nivelul UE, iar aceste componente care reduc frecarea sunt esentiale. Comisarul Almunia spune ca e incredibil ca o alta componenta auto a fost „cartelizata”, dar spune ca amenzile date acum vor pune pe ganduri alte companii specializate in practici anticoncurentiale.

Germanii de la Schaeffler, prezenti si in Romania, vor plati 370 milioane euro, iar suedezii de la SKF 315 milioane euro. NTN din Japonia a fost amendata cu 201 milioane euro, conationalii de la NSK vor plati 62 milioane euro, iar NFC – tot din Japonia – a fost amendata cu 4 milioane euro.

Compania japoneza Jtekt Corp, care a dezvaluit existenta cartelului, a fost iertata de amenda de 86 milioane euro.

Amenzi pentru companiile din cartelul de rulmenti (sursa - Comisia Europeana)

Lasa un comentariu