Acasa Dacia Circa zece mii de persoane au protestat la Mioveni. Sindicalistii promit noi iesiri: Singura solutie este strada, nu negocierile, nu discutiile la televizor

Circa zece mii de persoane au protestat la Mioveni. Sindicalistii promit noi iesiri: Singura solutie este strada, nu negocierile, nu discutiile la televizor

de Vlad Barza

(sursa - Dacia)

La Mioveni aproximativ 10.000 de angajati din industria auto au protestat in favoarea dezghetarii proiectului autostrazii Sibiu-Pitesti si au scandat impotriva intregii clase politice. „Singura solutie este strada, nu negocierile, nu discutiile purtate la televizor. Cu oamenii in strada, asta este singura cale de negociere cu acesti guvernanti”, a spus Dumitru Costin, seful Blocului National Sindical (BNS). „De ce ‘Jos Guvernul’? Daca ar fi avut un dram de patriotism cei care formeaza astazi Guvernul, nu eram in piata sa le spunem sa faca autostrada Sibiu-Pitesti, care este punctul de legatura intre Viena si Constanta”, a spus liderul sindicatului Dacia, Nicolae Pavelescu.

Mitingul, anuntat pe 27 Februarie, s-a tinut intre orele 13:00 si 14:10, iar la el au participat intre 8.000 si 11.000 de oameni, in functie de diversele estimari, numarul exact fiind probabil undeva la mijloc.

La protest au luat parte membri de sindicat de la Automobile Dacia, dar si familii ale acestora, precum si sindicalisti veniti de la Craiova, Constanta si Bucuresti. Protestatarii au scandat „Unitate!”; „Jos Guvernul!” si „Jos Basescu!”, dar nu l-au uitat nici pe fostul premier Emil Boc.

Oamenii sunt nemultumiti de amanarea executarii proiectului de autostrada Pitesti-Sibiu si cer ca Programul Rabla sa continue. Ei acuza Guvernul ca nu a luat masuri eficiente pentru ajutarea industriei auto grav afectata de criza.

„De ce ‘Jos Guvernul’? Daca ar fi avut un dram de patriotism cei care formeaza astazi Guvernul, nu eram in piata sa le spunem sa faca autostrada Sibiu-Pitesti, care este punctul de legatura intre Viena si Constanta. (…) De ce ‘Jos Basescu’? Pentru ca a transformat salariatii in sclavi, a modificat Codul Muncii in interesul altora, nu al cetatenilor Romaniei”, a sustinut liderul Sindicatului Automobile Dacia (SAD), Nicolae Pavelescu, care le-a cerut protestatarilor sa ramana uniti.

Viceliderul acestui sindicat, Ion Iordache, a mentionat ca participantii la miting nu au nicio legatura cu politica.

„Ne aflam azi intr-un moment in care investitorii au inceput sa-si piarda interesul. (-) Dorim sa fim ascultati, dorim un program national pentru invatamantul profesional, dorim infrastructura, sprijin financiar pentru intreprinderile care se dezvolta, guvernantii sa vina printre noi sa ne afle pasurile”, a spus Ion Iordache.

Acesta, dar si alti lideri de sindicat care s-au adresat manifestantilor au acuzat faptul ca, in baza Codului Muncii, angajatorii le fac muncitorilor contracte pe durata determinata, aceasta fiind una dintre marile nemultumiri ale angajatilor.

Liderul BNS, Dumitru Costin, prezent la mitingul de la Mioveni, a anuntat noi proteste de strada pentru urmatoarele luni.

„Singura solutie este strada, nu negocierile, nu discutiile purtate la televizor. Cu oamenii in strada, asta este singura cale de negociere cu acesti guvernanti”, a afirmat liderul BNS.

surse: MEDIAFAX, Agerpres

Lasa un comentariu