Acasa Ford Zoltan Brassai, seful Ford Romania: M-as fi bucurat ca la parada de 1 Decembrie sa vad masini Ford fabricate in tara

Zoltan Brassai, seful Ford Romania: M-as fi bucurat ca la parada de 1 Decembrie sa vad masini Ford fabricate in tara

de Vlad Barza

Zoltan Brassai (sursa - 0-100.ro)

La parada militara de Ziua Nationala au putut fi admirate masini Dacia, inclusiv un Duster special blindat, insa celalalt producator auto al tarii – Ford – nu a fost prezent. Seful Ford Romania, Zoltan Brassai, se arata dezamagit de acest lucru, dar si de faptul ca Ford, desi a facut investitii in tara, nu a reusit sa vanda masini B-MAX catre institutiile publice.

Ford produce B-MAX la Craiova, insa in ultimele trei luni a oprit de mai multe ori productia, din cauza cererii reduse. Peste 95% dintre masinile produse merg la export, insa si in Europa vanzarile de B-MAX au scazut, in octombrie fiind de circa 5.300 unitati, iar la zece luni totalizand 59.400 unitati (cam 6% din vanzarile marcii in Europa).

Brassai spune ca vanzarile Ford B-MAX de Craiova au totalizat circa 500 de unitati anul acesta, masina este lider pe segmentul MPV, dar oficialul Ford are cateva regrete. „Ne-am bucura sa vindem si noi catre institutiile publice (…) Daca v-ati uitat la parada de 1 decembrie,  n-am vazut un Ford. (…) La Craiova producem cel mai bun motor al lumii care e exportat pe mai multe continente. M-as fi bucurat sa fie folosit si la noi”. La parada au fost mai multe masini Dacia, inclusiv unul blindat, insa Ford nu a fost prezenta cu vreun vehicul.

„Noi am venit cu investitii in tara. Pana acum, la nivelul institutiilor publice s-au facut licitatii mari si deputatii si senatorii au luat masini”, spune Brassai, adaugand ca in caietele de sarcini, specificatiile au fost astfel stabilite, incat doar anumite firme sa se incadreze, dar nu si Ford.

Daca se doreste cumpararea unor produse locale, ar trebui sa existe un echilibru, mai spune seful Ford Romania, facand referire la Dacia, prezenta in flotele mai multor institutii.

Brassai spune ca estimeaza vanzari de 6.000 de unitati pentru Ford in tara anul acesta, iar numarul de dealeri nu va suferi variatii mari, chiar daca unii se reorienteaza si ies din business, dat fiind ca piata auto totala a scazut cu 80% din 2007 pana acum.

Cadenta de productie pentru B-MAX este de 370 masini/zi, insa productia a fost oprita de mai multe ori din cauza cererii slabe din piata. Astfel, Ford a oprit productia de vehicule in lunile septembrie (7 zile), octombrie (13 zile) si noiembrie (13 zile), in decembrie  sunt 7 zile, iar in ianuarie vor fi doua.

In ceea ce priveste productia de motoare, aceasta a fost oprita opt zile in noiembrie, iar in decembrie sunt sapte zile.

4 comentarii

sictir max 4 decembrie 2013 - 14:19

ce prostie… si modelul b-max, o masinuta ciudata pe care nu stiu unde sa o incadrez, cum ar fi de folos armatei romane? ma indoiesc ca aia de la aston martin sunt suparati ca armata britanica nu defileaza in decapotabile db7… daca ford romania producea vreun vehicul de teren, presupun ca ar fi fost solicitat. armata romana a avut de-a lungul timpului masini de teren produse in romania, gen ims, aro si acum duster. dar sa te superi ca nu cumpara b-max… mi se pare penibil…

Reply
LIVIUSMAXIMUS 4 decembrie 2013 - 20:52

pai, nici loganul de 60000 eur nu merge la politie :). El se refera la institutii publice (nenumarate) care cumpara masini pe bani publici, cu dedicatie. Si nu neaparat Dacii. Daca te uiti putin prin SEAP, vei vedea o multime de solicitari pt bolizi la inspectorate, romsilva, primarii, isu, sanepid, itm, etc, etc. Pt astia, care transporta mapa si pixul, motorul ecobost de 1 litru ar fi PERFECT !

Reply
Henry 4 decembrie 2013 - 15:50

Sa faca la Craiova un Kuga pentru armata, pe palier de pret, similar cu Duster si apoi sa se planga! Sau altfel spus, sa faca la Craiova, masini vandabile cu preturi adaptate pentru o piata "price oriented", si apoi sa se planga, ca nu vinde in RO.

Reply
florin 4 decembrie 2013 - 16:58

maestre esti idiot…
B-Max nu merge pt armata, nu merge pt smurd(ambulanta), nu merge pt corpul diplomatic… nici pt posta nu merge.
Daca de ex faceati mondeo cu siguranta aveati ceva cereri de la senat.
Totusi cred ca puteau lua politia cateva… pt patrulare, dar ma gandesc ca dupa aia nu mai aveati ce exporta

Reply

Lasa un comentariu