Acasa Tehnologie Tesla Motors respinge ideea automobilelor complet autonome, insa a inceput dezvoltarea unor masini ce se pot conduce singure 90% din timp

Tesla Motors respinge ideea automobilelor complet autonome, insa a inceput dezvoltarea unor masini ce se pot conduce singure 90% din timp

de Vlad Barza

(sursa - Tesla Motors)

Elon Musk, celebrul antreprenor care a infiintat Tesla Motors, spune ca a inceput lucrul la masina autonoma si ca in trei ani  compania va aduce pe piata un model ce va putea sa se conduca singur 90% din timp, scrie Financial Times. El a explicat insa ca drumul spre masini ce se pot conduce singure 100% este extrem de lung si ultimele procente sunt cel mai greu de realizat. Ideea masinii care se poate conduce singura in toate situatiile este prea ambitioasa pentru moment, crede Elon Musk.

Musk spune ca s-a inceput dezvoltarea unui proiect intern pentru masini ce se pot conduce singure, astfel ca Tesla Motors nu va apela la tehnologia unei companii mari. In trei ani poate fi adusa pe piata o masina care este capabila sa se conduca singura 90% din timp, iar compania cauta un inginer-sef pentru un post legat de dezvoltarea unor vehicule capabile sa ia singure decizii.

Termenul de trei ani pare nerealist, dat fiind ca alte companii spun ca e vorba de macar sapte ani pana la lansarea unei masinii autonome, INSA trebuie tinut cont de faptul ca Tesla vorbeste de o masina autonoma in proportie de 90%.

„E un drum lung pana la masini total autonome. Este incredibil de greu sa obtii acele ultime procente de autonomie”, explica Musk.

El a reluat si ideea pilotului automat pe care soferii il pot activa in cele mai multe situatii, dand masinii controlul.

Musk spunea in primavara ca ar putea sa puna pe masini un fel de sistem de “pilot automat”, in acceptiunea pe care termenul o are in aviatie si adauga ca masina autonoma a celor de la Google contine senzori mult prea scumpi pentru ca ea sa devina viabila pentru productie.

“Imi place mai mult sintagma pilot automat, decat masini care se conduc singure“, a spus el intr-un interviu pentru Bloomberg. “Cand spui masini care se conduc singure suna ca si cand ele ar face ceva ce tu nu vrei. Pe de alta parte, pilotul automat este un lucru bun la avioane si ar trebui sa-l avem si pe masini”, spunea el in primavara.

“Problema cu abordarea celor de la Google este ca sistemul de senzori este prea costisitor. Este mai bine sa ai un sistem optic, practic camere cu software care sunt capabile sa-si dea seama ce se intampla in trafic, doar privind lucrurile”, precizeaza Musk.

Lasa un comentariu