Acasa Tehnologie VIDEO: Fondatorul producatorului de masini electrice Tesla Motors imagineaza un nou sistem de transport, Hyperloop, prin tuburi metalice

VIDEO: Fondatorul producatorului de masini electrice Tesla Motors imagineaza un nou sistem de transport, Hyperloop, prin tuburi metalice

de Adrian Mitrea

Hyperloop imaginat de Elon Musk (sursa - newswhip.com)

Antreprenorul american Elon Musk, cel care a fondat producatorul de masini electrice Tesla Motors, a prezentat proiectul unui nou sistem de transport in comun, denumit Hyperloop, prin care pasagerii se pot deplasa in capsule metalice care circula cu viteze foarte mari prin niste tuburi din otel in care presiunea este redusa.

Potrivit lui Musk, prin acest sistem ar putea fi transportati anual 7,4 milioane de persoane intre San Francisco si Los Angeles, intr-un singur sens (circa 600 km distanta). Pretul pentru o calatorie ar fi de 20 dolari. Investitiile necesare ar fi de 6 miliarde dolari, iar ducerea la bun sfarsit a proiectului ar necesita 7-10 ani, scrie Automotive News.

Capsulele metalice vor putea transporta pana la 28 de pasageri odata, cu viteze de pana la 1.300 km/h. Proiectul lui Musk are 57 de pagini.

Acest lucru ar fi posibil prin Hyperloop, care are la baza aceste capsule metalice si tuburi din otel in care presiunea este foarte redusa, la fel si frecarea. Capsulele leviteaza in interiorul tuburilor si sunt propulsate electric. Energia electrica ar urma sa fie captata prin panouri fotovoltaice in care sunt imbracate tuburile. Energia astfel obtinuta ar fi chiar mai mare decat cea pe care o consuma sistemul de transport Hyperloop.

Elon Musk a descris sistemul drept „asemanator unei pusti cu doua tevi”, tuburile urmand sa mearga in paralel, aproape alipite, pentru cea mai mare parte a calatoriei, cu bucle la capete.

Prin sistemul Hyperloop pot fi transportate persoane, dar si alte bunuri, cum ar automobilele, la fel cum pe calea ferata exista transport de pasageri si transport de marfa.

Afaceristul american Elon Musk si-a facut publice planurile in contextul in care autoritatile din California vor sa inceapa in acest an constructia unei cai ferate care sa lege San Francisco de Los Angeles, San Diego si Sacramento. Costurile pentru acest proiect sunt estimate la circa 70 miliarde dolari, de peste zece ori mai mari decat ceea ce propune Musk.

Tuburile Hyperloop ar urma sa fie instalate pe piloni la distante de 50-100 de metri, iar linia ar fi amplasata in apropierea autostrazilor existente, pentru a reduce la minimum costurile legate de achizitionarea terenului si impactul asupra mediului.

Lasa un comentariu